gov.ua Державні сайти України
Пошук

Чернівецька область: за порушення трудового законодавства на агровиробника накладено штраф понад 1 мільйон гривень

20 листопада 2019

До Управління Держпраці у Чернівецькій області надійшов акт фактичної перевірки одного із фермерських господарств Хотинського району щодо фактичного допуску до роботи працівників без належного оформлення трудових відносин.

До територіального органу Державної служби України з питань праці акт скеровано Головним  управлінням Державної податкової служби у Чернівецькій області.

Перевіркою фахівців територіального органу ДПС виявлено, що неоформлені належним чином працівники виконували роботи в саду.

Загалом на час проведення заходу  працювали 19 осіб: із  4-ма із них роботодавець уклав трудові договори.

4 осіб працювали на підставі цивільно-правових угод, 9  громадян були допущені роботодавцем до роботи без належного оформлення трудових відносин у порушення статті  24 Кодексу законів про працю України – «Укладення трудового договору».

Даною нормою трудового законодавства заборонено допускати до роботи працівника без укладення із ним трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу, та повідомлення центрального органу виконавчої влади з питань забезпечення формування та реалізації державної політики з адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування про прийняття працівника на роботу в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Як наслідок, Управлінням Держпраці у Чернівецькій області, на підставі акта перевірки податківців, на власника фермерського господарства накладено штраф у розмірі  1 126 710  гривень (один мільйон сто двадцять шість тисяч сімсот десять гривень).

Довідково: Постановою Кабінету Міністрів України від 21.08.2019 року за №823 – «Деякі питання здійснення державного нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю», затверджено зміни до Порядку накладення штрафів за порушення законодавства про працю та зайнятість населення.

Зокрема, штрафні санкції  накладаються на підставі:

  • рішення суду про оформлення трудових відносин із працівником, який виконував роботу без укладення трудового договору, та встановлення періоду такої роботи чи роботи на умовах неповного робочого часу в разі фактичного виконання роботи повний робочий час, установлений на підприємстві, в установі, організації;
  • акта, складеного за результатами заходу державного контролю за додержанням законодавства про працю або зайнятість населення, здійсненого у зв’язку з невиконанням вимог припису;
  • акта, складеного за результатами заходу державного контролю за додержанням законодавства про працю, у ході якого виявлено факти використання праці неоформлених працівників;
  • акта про неможливість проведення інспекційного відвідування/невиїзного інспектування;
  • акта перевірки Державної податкової служби, її територіального органу, у ході якої виявлені порушення законодавства про працю.