gov.ua Державні сайти України
Пошук

Полтавщина: фахівці Управління Держпраці провели семінар на будівельному майданчику

20 листопада 2019

Інспектори Управління Держпраці у Полтавській області провели семінар на будівельному майданчику житлового будинку у Миргороді. Темою зустрічі стало дотримання працівниками ТОВ «Енерготел» вимог нормативно-правових актів з охорони праці та промислової безпеки під час виконання будівельно-монтажних робіт.

Головний державний інспектор відділу нагляду в будівництві, котлонагляді на транспорті та зв’язку Олександр Силенко обговорив з будівельникам питання організації проведення робіт на висоті та створення безпечних умов на робочих місцях, а також – заходи щодо запобігання виникнення аварійних ситуацій та попередження виникнення виробничого травматизму. Наголосив на типових порушеннях при роботі на будівельних лісах, драбинах та підмостках. Особливо звернув увагу на використання засобів індивідуального захисту та підкреслив важливі нюанси виконання робіт по наряду-допуску.

Було розглянуто питання створення адміністрацією підприємства безпечних заходів щодо виконання робіт на висоті, а саме: призначення осіб, відповідальних за проведення робіт підвищеної небезпеки на висоті та по наряду-допуску; проведення на підприємстві навчання працівників виробничих підрозділів при роботі на висоті; здійснення постійного контролю керівниками виробничих структурних підрозділів за станом індивідуальних засобів захисту.

Інспектор нагадав присутнім, що для недопущення нещасних випадків необхідно дотримуватись виконання вимог діючого нормативного документа з охорони праці та зауважив на організації безпечного виконання вантажно-розвантажувальних робіт, а також на таких обов’язках підприємства як: розробка та затвердження інструкцій з охорони праці; проведення попереднього (під час прийняття на роботу) та періодичних (протягом трудової діяльності) медичних оглядів працівників; навчання і перевірка знань з питань охорони праці посадових осіб та працівників; затвердження переліку робіт з підвищеною небезпекою і одержання дозволу на їх виконання.

Інспектор відділу нагляду в машинобудуванні та енергетиці Олександр Дяченко у свою чергу зауважив на необхідності дотримання правил безпеки при роботі з електроінструментом, трансформаторами, перетворювачами, переносними світильниками, переносними електричними машинами та електрозварювальним устаткуванням.

Фахівці зазначили, що однією із складових ефективної роботи з профілактики виробничого травматизму є належна підготовка, навчання та підвищення кваліфікації працівників з охорони праці. Адже в більшості нещасних випадків, які трапляються на виробництві лежить людський фактор та організаційні причини, серед яких на першому місці знаходиться порушення вимог нормативно-правових документів з охорони праці.