gov.ua Державні сайти України
Пошук

Миколаївщина: працівників ТОВ ВП «ІНТАРСІЯ» поінформовано про небезпеку щодо користування газом у побуті

19 листопада 2019

Працівник не прийшов на роботу. Можлива причина: нещасний випадок, пов’язаний з використанням газу в побуті. З одного боку, дії особи поза роботою не обходять роботодавця, з другого – відсутність працівника на робочому місці впливає на господарську діяльність суб’єкта господарювання. Такі доводи виклав головний державний інспектор Управління Держпраці у Миколаївській області Валентин Дучко у розмові з керівником ТОВ ВП «ІНТАРСІЯ», ініціюючи зустріч з колективом підприємства з метою інформування працівників про ризики неналежної експлуатації газових приладів та самовільного втручання у систему димових, вентиляційних каналів житлових будинків.

«Нагальність донесення інформації викликана нещасними випадками, які стались на Миколаївщині у поточному році у зв’язку з порушенням вимог Правил безпеки системи газопостачання», – звертаючись до представників підприємства, зауважив посадовець.

Присутнім розповіли про технічні розслідування аварій, пов’язані з використання газу в побуті, які стались у м. Новий Буг та с. Лиса Гора у жовтні та листопаді 2019 року. Обставини зазначених подій доволі схожі. Господарі приватних будинків  отримали опіки, різного ступеня, в результаті спалаху газоповітряної суміші  в приміщенні окремо збудованих будинків літніх кухонь. Випадок у с. Лиса Гора мав летальний наслідок.

Під час спілкування учасникам зустрічі зауважили на відповідальності за власне життя та життя людей, які проживають поруч. Серед вимог безпеки увагу зосереджено на періодичності перевірки та прочищенні димоходів опалювальних печей, ємкісних газових водонагрівачів та опалювальних котлів, які працюють сезонно.

Перевірка та прочищення димових та вентиляційних каналів є важливим заходом у забезпеченні безпеки. Статистика отруєння чадним газом в країні вельми невтішна. Тому сприяє самовільне втручання громадян у вентиляційну систему, що призводить до порушення повітряного обігу у приміщені. А також, встановлення примусової вентиляції у будинках, оснащених приладами з відведенням продуктів згорання у димохід (газовими колонками), що взагалі неприпустимо.

Керівнику підприємства запропоновано поширити інформацію серед колективу, який перебуває на виробничих об’єктах та не зміг взяти участь у заході.