gov.ua Державні сайти України
Пошук

На Полтавщині Держпраці сприяє обізнаності громадян щодо безпеки користування газом у побуті

15 листопада 2019

Із настанням осінньо-зимового періоду традиційно виникає проблема порушення людьми правил безпеки при користуванні газом. Задля попередження трагедій під час використання газу в побуті, полтавські інспектори Держпраці посилюють роз’яснювальну роботу серед населення та працівників підприємств. Цього разу семінар-нараду провели для представників Засульської територіальної громади.

Головний державний інспектор відділу нагляду на виробництві і на об’єктах підвищеної небезпеки Управління Держпраці у Полтавській області Юрій Кундіренко зустрівся із керівниками та начальниками служби охорони Лубенського комунального житлово-експлуатаційного управління, ПП «Лубнимаш» та Лубенського міжгалузевого підприємства промислового залізничного транспорту.

У ході семінару фахівець  проінформував присутніх про стан травматизму в регіоні, а також про причини й обставини настання нещасних випадків, пов’язаних з використанням газу в побуті. Так більшості отруєнь чадним газом, внаслідок яких загинули люди, сталася через: несправність димових та вентиляційних каналів (ДВК), експлуатацію газових приладів з відводом продуктів згоряння у димохід за наявності в приміщенні механічних витяжок, відсутність провітрювачів у пластикових вікнах, відсутність або не увімкнення в роботу газосигналізаторів тощо.

Юрій  Кундіренко нагадав присутнім, що експлуатація газових приладів забороняється якщо немає тяги, при засміченості димоходів і вентиляційних каналів, відсутності щільності, несправності , обмерзанні і закупорці оголовків димоходів; при вимкненій автоматиці безпеки і регулювання; при несправних газових приладах; при залишених без нагляду працюючих газових приладів, крім розрахованих на безперервну роботу, обладнаних для цього відповідною автоматикою.

Також, на семінар-нараді було наголошено на забороні використовувати газ і газові прилади не за призначенням; користуватися газовими приладами для обігріву житлових приміщень при закритих квартирках, вентиляціях; застосовувати відкритий вогонь для виявлення витоків газу; використовувати приміщення, де встановлено газове обладнання для сну і відпочинку, розташовувати а ньому санітарні вузли, ванні кімнати; прив’язувати до них мотузки та навантажувати їх.

Нагадали присутнім те, що для запобігання випадків отруєння чадним газом необхідно постійно перевіряти наявність тяги в ДВК під час користування газовими приладами. Тяга вентиляційного каналу перевіряється смужкою паперу, яка підноситься до решітки вентканалу, чи запаленим сірником – до віконечка із запальником, або під димовідвідний ковпак. Тягу в димових каналах, до яких під’єднані прилади, що мають топочні дверцята, перевіряють смужкою паперу, піднесеною до цих відкритих дверцят.  У разі відсутності тяги користуватися газовими приладами категорично забороняється.

Крім того, фахівець звернув увагу на те, що власникам будівель під час опалювального періоду не рідше одного разу на місяць необхідно проводити перевірку оголовків димоходів з метою недопущення їхнього обмерзання і закупорювання. Адже згідно з «Правилами безпеки систем газопостачання», відповідальність за безпечне використання газових приладів та за стан димових і вентиляційних каналів покладається на самих власників.