gov.ua Державні сайти України
Пошук

Одещина: фахівці Держпраці провели семінар з питань охорони праці для працівників освіти Ананіївського району

13 листопада 2019

Фахівцями Головного управління Держпраці в Одеській області проведено семінар-нараду з питань охорони праці стосовно підготовки установ та закладів освіти Ананіївського району Одеської області до нового опалювального сезону 2019-2020 років.

Головний державний інспектор Головного управління Сергій Клак звернув увагу учасників семінару на необхідність отримання дозволів на експлуатацію устаткування підвищеної небезпеки, до числа яких належать опалювальні котли. Фахівець ознайомив присутніх зі змінами, внесеними у поточному році до ПКМ України від 26.10.2011 № 1107 «Про затвердження Порядку видачі дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки».

Учасники семінару-наради ознайомилися з основними вимогами Правил охорони праці під час експлуатації обладнання, що працює під тиском (НПАОП 0.00-1.81-18). Сергій Клак звернув увагу пристуніх на необхідність своєчасного проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці працівників закладів освіти та відповідальних осіб, безпосередньо зайнятих на роботах з підвищеною небезпекою та на роботах, де є потреба у професійному доборі відповідно до Закону України «Про охорону праці» і Типового положення  про порядок проведення навчання та перевірки знань з питань охорони праці. Фахівець наголосив на тому, що заборонено допускати до роботи персонал котелень, без проходження медичного огляду, відповідних інструктажів стосовно безпеки експлуатації опалювального обладнання. Також обов’язковим є проведення періодичного та позачергового технічних оглядів посудин, що працюють під тиском. У свою чергу фахівець Держпраці проінформував представників закладів освіти про відповідальність за порушення законодавства з питань охорони праці, як обслуговуючого персоналу, так і осіб, відповідальних за безпечну експлуатацію котельних установок.

На ряду з цим учасники семінару обговорили основні вимоги Порядку розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві затвердженого Постановою КМУ від 17.04.2019 № 337.

Під час семінару-наради фахівці Держпраці наголосили на особистій відповідальності кожного працівника за дотримання вимог охорони праці. Лише за таких умов, зазначили організатори заходу, можна мінімізувати кількість нещасних випадків та аварій і тим самим зберегти життя і здоров’я людей.

У семінар-нараді взяли участь: в.о. начальника відділу освіти Ананіївської районної державної адміністрації Оксана Ярем, начальник групи централізованого господарського обслуговування, навчальних закладів відділу освіти Ананіївської районної державної адміністрації Олександр Хіленко, керівники, відповідальні посадові особи за охорону праці, справний стан і безпечну експлуатацію котельного обладнання установ та закладів освіти Ананіївського району Одеської області.