gov.ua Державні сайти України
Пошук

Тернопільщина: з представниками ОСББ обговорено проблемні питання законодавства про працю у житлово-комунальній сфері

12 листопада 2019

Інспектори праці Управління Держпраці у Тернопільській області Оксана Григорчук та Галина Климчук на базі Ресурсного центру підтримки ОСББ з питань чистої енергії провели зустріч з головами правління об’єднань співвласників багатоквартирних будинків та членами громадської організації «Ради голів ОСББ міста Тернополя».

Інспектори праці наголосили на перевагах офіційного працевлаштування, зокрема, на соціальному захисті найманих працівників, дотриманні роботодавцями мінімальних державних гарантій в оплаті праці і строків виплати заробітної плати, порядку та умов надання щорічної і додаткової відпусток, суміщення посад та професій тощо.

Оксана Григорчук звернула увагу присутніх на основні ознаки, які відрізняють трудові відносини від підрядних, та на відповідальність за підміну трудових відносин цивільно-правовими, а також за використання не задекларованої праці.

«Використовуючи найману працю, ОСББ, як неприбуткові організації, не мають привілеїв перед іншими суб’єктами господарювання та повинні неухильно дотримуватися всіх норм трудового законодавства. Оскільки законодавство про працю регулює трудові відносини з працівниками на підприємствах, установах, організаціях незалежно від форми власності, виду діяльності та галузевої належності», – зазначила Оксана Григорчук.

Інспектор праці Галина Климчук ознайомила представників ОСББ зі змінами щодо проведення інспекційних відвідувань суб’єктів господарювання у зв’язку з набранням чинності постанови Кабінету Міністрів України від 21 серпня 2019 року №823 «Деякі питання здійснення державного нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю».

Під час заходу представники ОСББ отримали вичерпні відповіді на найбільш актуальні і проблемні питання стосовно законодавства про працю, які виникають в повсякденній роботі у представників житлово-комунальної сфери.