gov.ua Державні сайти України
Пошук

Сумщина: дотримання правил охорони праці – запорука безпеки виконання робіт

11 листопада 2019

Фахівцями Управління Держпраці у Сумській області протягом січня-жовтня 2019 року проведено 956 перевірок підприємств в частині дотримання вимог нормативно-правових актів з питань охорони праці. Кількість встановлених за результатами контрольних заходів порушень законодавства сягає 9 681.

Загалом на території Сумщини провадять свою діяльність більше 16 тис. піднаглядових Управління Держпраці у Сумській області суб’єктів господарювання, виробничих об’єктів – 67 285. Для контролю забезпечення гідних безпечних умов праці на підприємствах області проводяться планові та позапланові перевірки стану охорони праці на виробництві. Так протягом звітного періоду відповідно до Плану роботи Управління Держпраці у Сумській області на 2019 рік здійснено 213 заходів державного контролю щодо дотримання вимог з охорони праці. Також проведено 653 перевірки виконання суб’єктами господарювання приписів, розпоряджень щодо усунення порушень вимог законодавства, встановлених у ході планових перевірок.

Нехтування охороною праці виявлено у ході 80% зазначених перевірок суб’єктів господарювання. Зокрема, це порушення безпеки праці, що становлять загрозу життю і здоров’ю працівників. У 226 випадках їх виявлення суб’єктами господарювання було самостійно призупинено виробництво, виконання робіт. Наразі підприємствами усунено близько 94% встановлених під час заходів державного контролю порушень нормативно-правових актів з охорони праці.

Дуже часто підприємства виконують роботи без наявності дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та дозволів на експлуатацію обладнання підвищеної небезпеки, та/або необхідністю подачі декларацій відповідності матеріально-технічної бази суб’єкта господарювання вимогам законодавства.

Актуальною проблемою залишається не виконання роботодавцями обов’язку за свій рахунок організовувати проведення для працівників навчання та перевірки знань з питань охорони праці. Працівники повинні бути забезпечені засобами індивідуального захисту у повному обсязі, а також підприємством має організовуватися проходження ними періодичних медичних оглядів.

На ряду з цим роботодавцям варто звернути увагу на те, що повсякчас потрібно контролювати дотримання працівниками правил безпеки та застосування ЗІЗ у ході виконання робіт. Не слід забувати про людський фактор та безпідставну самовпевненість. У свою чергу працівникам необхідно дбати про своє життя та життя тих, хто працює поруч, не сподіваючись на щасливий випадок.