gov.ua Державні сайти України
Пошук

На Харківщині проведено технічне навчання для головних державних інспекторів

07 листопада 2019

Відділом нагляду на виробництві і на об’єктах підвищеної небезпеки, в будівництві, котлонагляді, на транспорті та зв’язку ГУ Держпраці у Харківській області було проведено технічне навчання для головних державних інспекторів на тему: «Вимоги стандарту ISO 45001:2018 і рекомендації щодо їх впровадження в систему управління безпекою праці на під наглядових підприємствах».

Згідно з вимогами стандарту ISO 45001:2018 підприємство відповідальне за здоров’я та безпеку своїх працівників і тих, на кого так чи інакше впливає діяльність підприємства.

Застосування системи управління охороною здоров’я і безпекою праці спрямоване на те, щоб дати змогу підприємству забезпечити безпечні та здорові умови праці на робочому місці, запобігти виробничим травмам і погіршенню стану здоров’я працівників.

Присутнім головним державним інспекторам було акцентовано увагу на основну проблему компаній, які не впровадили систему менеджменту безпеки праці та охорони здоров’я, що є низькою освідченістю персоналу і недостатнім розумінням важливості дотримання вимог безпеки в першу чергу для власної безпеки.

Працівники підприємств, як правило, думають: «так всі роблять», «так швидше». Переконати самого працівника в тому, що його безпека здебільшого в його руках, складно. Необхідно змінювати мислення!

Отже, найбільшу увагу керівникам на підприємствах потрібно приділяти питанням інформування співробітників. Наприклад, впровадження плакатів і стендів, створення і показу фільмів, проведення зборів, актуалізації методики інструктажів. Також потрібно звернути увагу на питання оцінки ризиків і можливостей. Це – потенціал для розвитку бізнесу і усунення можливих небезпек!

Таким чином, ключові особливості нового стандарту – введення ризикоорієнтованого підходу і, отже, максимально можливе запобігання нещасним випадкам!