gov.ua Державні сайти України
Пошук

Буковина: про актуальні теми трудового законодавства у програмі «Після новин» на телеканалі «Чернівецький промінь»

05 листопада 2019

Заступник начальника Управління Держпраці у Чернівецькій області Галина Кушнір стала гостею інформаційно-аналітичної програми «Після новин»» на телеканалі «Чернівецький промінь».

Одна із тем розмови у телевізійному форматі – урядові ініціативи щодо відміни трудових книжок у звичних форматах, а саме на паперових носіях.

У програмі представник територіального органу Державної служби України з питань праці та ведуча обговорили всі «за» і «проти» таких нововведень.

Галина Кушнір акцентувала на тому, що з розвитком технічних засобів, безумовно, має змінюватися й система документообігу.

Переведення документів в електронну форму – це значна економія коштів і часу.

Водночас посадовець підкреслила, що нововведенню має передувати серйозна підготовча робота, яка включатиме в себе такі складові, як зміна законодавчої бази, технічна підготовка.

«Слід підкреслити, що на сьогодні запис у трудовій книжці працівника засвідчує, у першу чергу, той факт, що людина працює у роботодавця офіційно», – зазначила Галина Кушнір.

У ході спілкування у студії  загалом детально проаналізовано  ситуацію із неофіційною зайнятістю в області та  наголошено на ризиках неофіційного працевлаштування для працівників.

Заступник начальника Управління Держпраці підкреслила, що найбільша кількість незадекларованої праці використовується роботодавцями у сфері торгівлі та обслуговування населення, на будівництві, в агропромисловому секторі, на підприємствах з транспортних перевезень.

«Управління Держпраці у Чернівецькій області наголошує: працівники, котрі погоджуються на виконання робіт без офіційного працевлаштування, у разі виникнення трудових спорів, стають абсолютно безправними перед роботодавцями. Адже щодо них не діють жодні, передбаченні чинним законодавством про працю, державні соціальні гарантії», – констатувала у виступі під час телеефіру Галина Кушнір.