gov.ua Державні сайти України
Пошук

На Чернігівщині проведено семінар-нараду для працівників медичних закладів області

01 листопада 2019

Посадові особи Управління Держпраці у Чернігівській області спільно з фахівцями Управління охорони здоров’я Чернігівської обласної державної адміністрації провели на базі Чернігівської обласної дитячої лікарні семінар-нараду для працівників медичних закладів області стосовно організації роботи з охорони праці та умов праці, порядку проведення медичних оглядів працівників, додержання законодавства про працю.

До участі у заході було залучено понад 100 представників закладів охорони здоров’я міста Чернігова і області – відповідальних осіб з питань охорони праці та керівного складу.

У рамках порядку денного фахівці Управління опрацювали з учасниками заходу основні питання дотримання закладами охорони здоров’я «Порядку розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.04.2019 № 337.

Були обговорені ключові аспекти організації роботи з охорони праці в лікувальному закладі, зокрема, щодо створення на робочих місцях безпечних умов праці, мінімізації ризиків виникнення нещасних випадків. Проаналізовано стан виробничого травматизму на підприємствах Чернігівської області з початку 2019 року.

Також посадовці надали медпрацівникам роз’яснення стосовно актуальних на сьогодні питань державного ринкового нагляду у сфері охорони здоров’я, технічного регламенту засобів індивідуального захисту ата загальних принципів застосування знака відповідності технічним регламентам.

Розповідаючи про ринковий нагляд безпосередньо у діяльності медичного закладу, представники Управління звернули увагу на законодавчі акти, якими визначаються механізми його здійснення, нагадали учасникам перелік видів нехарчової продукції, віднесених до сфери відповідальності Держпраці. Вони зазначили, що відповідно до статті 7 Закону України «Про загальну безпечність нехарчової продукції» споживачі (користувачі) мають право звертатись до органів державного ринкового нагляду за захистом порушеного права на безпечність продукції. Звернення повинно бути оформлено відповідно до статті 5 Закону України «Про звернення громадян» і може бути подано як окремою особою, так і групою осіб (колективне).

Приділили увагу учасники заходу і дозвільним документам, що відносяться до компетенції органів Держпраці. Фахівці Управління Держпраці у Чернігівській області надали представникам медичних закладів роз’яснення стосовно порядку їх отримання, довели останні зміни у чинному законодавстві, відповіли на поставлені запитання.

Крім того, учасники семінару-наради розглянули особливості проведення атестації робочих місць за умовами праці у закладах охорони здоров’я, обговорили повноваження атестаційної комісії, формування її складу, порядок надання пільг і компенсацій за шкідливі та важкі умови праці, шляхи реалізації права працівника на пільгову пенсію та порядок її призначення. Опрацювали питання організації та проведення попереднього та періодичних медичних оглядів працівників, зайнятих на важких роботах, роботах зі шкідливими чи небезпечними умовами праці, складання план-графіку проходження медогляду, заключного акту за результатами медичного огляду, підготовку оперативної інформації тощо.