gov.ua Державні сайти України
Пошук

Херсонщина: про законодавчі зміни щодо укладення колективних договорів йшлося на семінарі у Новій Каховці

30 жовтня 2019

На Херсонщині у приміщенні Новокаховського виконкому для представників комунальних підприємств проведено семінар на тему: «Особливості оновленого Порядку повідомної реєстрації колективних договорів, змін та доповнень до них».

Участь у заході взяли головний державний інспектор праці ГУ Держпраці у Херсонській області Наталя Іванова, спеціалісти Управління праці та соціального захисту населення Новокаховської міської ради та представники комунальних підприємств м. Нова Каховка.

Під час семінару до уваги присутніх було доведено законодавчі зміни у питанні укладення колективних договорів, змін та додатків до них, оскільки Постановою КМУ від 21 серпня 2019 року № 768 внесено зміни до постанови КМУ від 13 лютого 2013 року № 115 «Про порядок повідомної реєстрації галузевих (міжгалузевих) і територіальних угод, колективних договорів».

Відтепер, окрім іншого, повідомна реєстрація проводиться також і з метою оприлюднення інформації про укладення угод (договорів), внесення до них змін і доповнень.

Реєструючий орган оприлюднює на власному офіційному веб-сайті та щомісяця оновлює реєстр колективних договорів, змін і доповнень до них. Текст договору, змін і доповнень до нього оприлюднюється, за винятком інформації, доступ до якої обмежено сторонами відповідно до закону або за їх рішенням.

Мета укладення договору – запобігання конфліктам і спорам, які можуть виникнути в трудовому колективі, та їх врегулювання.

Також в укладенні колективного договору зацікавлене саме підприємство, зокрема на випадок, якщо потрібно буде доводити правомірність оформлення відпустки працівника за свій рахунок, надання додаткової відпустки за ненормований робочий день тощо.

По завершенню заходу представникам організацій було запропоновано переглянути свої колективні договори на предмет відповідності чинному трудовому законодавству.