gov.ua Державні сайти України
Пошук

Харківщина: суд підтримав правову позицію ГУ Держпраці щодо допущення до роботи працівника без укладення трудового договору

29 жовтня 2019

Харківський окружний адміністративний суд підтримав правову позицію ГУ Держпраці у Харківській області у частині визнання правомірною та законною постанову винесену  уповноваженими посадовими особами про накладення штрафу на підставі абзацу 2 частини 2 статті 265 КЗпП України за фактичний допуск працівника ФОП Ч. до роботи без оформлення трудового договору.

Обставини справи полягають у тому, що під час проведення інспекційного відвідування суб’єкта господарювання у магазині «FRENCH» (магазин професійної косметики) інспекторами праці було зафіксовано факт допуску до роботи працівника на посаді адміністратора без належного оформлення трудових відносин.

Відповідно до положень частини другої статті 2 Кодексу законів про працю України працівники реалізують право на працю шляхом укладення трудового договору про роботу на підприємстві, в установі, організації або з фізичною особою.

Відповідно до вимог частини третьої статті 24 Кодексу законів про працю України працівник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу, та повідомлення центрального органу виконавчої влади з питань забезпечення формування та реалізації державної політики з адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування про прийняття працівника на роботу в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

На час проведення інспекційного відвідування позивачем не було надано документів на підтвердження факту офіційного оформлення трудових відносин з працівником.

Дослідивши всі матеріали справи, суд доходить до висновку: що документи, на які позивач посилався у адміністративному позові були виготовлені позивачем вже після того, як інспекційне відвідування 11.04.2019 було проведено, за результатами якого був встановлений факт допущення позивачем адміністратора без належного оформлення трудових відносин.

Таким чином, в порушення вимог частини першої та третьої статті 24 КЗпП України  фізичною особою-підприємцем, яка використовує найману працю було допущено до роботи працівника без укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу, та повідомлення Державної фіскальної служби про прийняття працівника на роботу.

Так, суб’єкту господарювання доведеться сплатити до державного бюджету штраф у розмірі 125 тис. 190 гривень.