gov.ua Державні сайти України
Пошук

На Одещині під час перевірки стану вантажопідіймального обладнання ПП «НАВІК» виявлено ряд порушень з охорони праці

28 жовтня 2019

У жовтні поточного року фахівцями ГУ Держпраці в Одеській області було проведено перевірку ПП «НАВІК» щодо дотримання вимог законодавчих та нормативно-правових актів з охорони праці та промислової безпеки під час експлуатації вантажопідіймальної техніки.

Під час перевірки були встановлені численні порушення, зокрема:

  • не надано дозвіл Головного управління на експлуатацію обладнання підвищеної небезпеки, а саме: ескалаторів та пасажирського панорамного ліфта 2012 року випуску, вантажного електричного підйомника, чим порушено вимоги «Порядку видачі дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки», затвердженого ПКМУ № 1107 від 26.10.2011р, із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ № 330 від 10.04.2019);
  • не призначено наказом атестованих ліфтерів, чим порушено вимоги  «Правил будови та безпечної експлуатації ліфтів»  НПАОП 0.00-1.02-08. Відповідно до договору на технічне обслуговування ліфтів, звільнення пасажирів з кабін не входить до обов’язків обслуговуючої організації.

Під час перевірки представниками Головного управління було виявлено ряд порушень вимог «Правил охорони праці під час експлуатації вантажопідіймальних кранів, підіймальних пристроїв і відповідного обладнання»  НПАОП 0.00-1.80-18, що нерідко приводить до аварій та нещасних випадків.

Зокрема, після монтажу вантажного електричного підйомника, перед введенням його в експлуатацію, не було проведено первинного (повного) технічного огляду, який проводить уповноважена організація. Цим порушено також вимоги «Порядку проведення огляду, випробування та експертного обстеження (технічного діагностування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки»  ПКМУ № 687 від 26.05. 2004 р.

Не призначено працівників, відповідальних:

-за утримання в справному стані вантажного електричного підйомника;

– за утримання та безпечну експлуатацію вантажного електричного підйомника;

– за безпечне проведення робіт з вантажним електричним підйомником.

Не проведено частковий технічний огляд вантажного електричного підйомника та не здійснено його пуск в роботу.

У вантажного електричного підйомника не передбачено запобігання можливому ризику падіння кабіни через установлення уловлювачів.

ПП «НАВІК» уклало договір на технічне обслуговування вантажного електричного підйомника з організацією, у якої відсутній відповідний  дозвіл, чим порушено вимоги «Порядку видачі дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки» ПКМУ №1107 від 26.10.2011р, із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ №330 від 10.04.2019; підприємством не надано підтвердження про призначення кваліфікованих слюсарів-електриків з обслуговування та ремонту ескалаторів, відповідно до вимог п.7.14. «Правил будови та безпечної експлуатації ескалаторів» НПАОП 0.00-1.06-77.

За результатами перевірки керівництво підприємства притягнуто до адміністративної відповідальності та попереджено про необхідність негайного зупинення робіт з експлуатації пасажирського ліфта, ескалаторів та вантажного електричного підйомника.

Головне управління нагадує: організація експлуатації вантажопідйомних електричних підйомників повинна відповідати вимогам «Правил охорони праці під час експлуатації вантажопідіймальних кранів, підіймальних пристроїв і відповідного обладнання»  НПАОП 0.00-1.80-18.

Головне управління рекомендує під час придбання відповідного обладнання звертати увагу на наявність дозволу на застосування цієї техніки (відповідно до вимог «Порядку видачі дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки» ПКМУ № 1107 від 26.10.2011р), а також наявність необхідних експертних висновків щодо відповідності техніки вимогам нормативно-правових документів з охорони праці.