gov.ua Державні сайти України
Пошук

На підприємствах Сумської області прослідковується тенденція до зменшення заборгованості із заробітної плати

25 жовтня 2019

Станом на 01.10.2019 загальна сума заборгованості складала 324 млн гривень, що на 6 млн гривень менше порівняно з станом на 01.09.2019. На виконання вимог інспекторів праці Управління Держпраці у Сумській області підприємствами у жовтні поточного року сплачено заборгованість на загальну суму 3 640 000 гривень, –  зазначила заступник начальника Управління Держпраці у Сумській області Наталія Антоненко у ході засідання робочої групи обласної тимчасової комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат.

Із затвердженням у серпні поточного року нового Порядку здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю фахівцями Управління Держпраці у Сумській області у вересні поточного року здійснено три інспекційних відвідування економічно активних суб’єктів господарювання, які мають заборгованість із заробітної плати. У свою чергу, у жовтні 2019 року – вісім заходів державного контролю, заплановано до кінця місяця ще три.  На виконання вимог інспекторів праці Управління підприємствами було виплачено суми заборгованості:

–  ТОВ «СМВО» – 807 900 гривень;

–  Шосткинський казенний завод «Зірка» – 1 912 600 гривень;

–  Конотопське дочірнє агролісогосподарське підприємство «Конотопський агролісгосп» – 36 300 гривень;

–  КНП «Недригайлівська центральна районна лікарня» – 752 900 гривень;

–  Філія з іноземними інвестиціями «Слобожанська будівельна кераміка» – 66 600 гривень;

–  ПрАТ «НВАТ «ВНДІКомпресормаш» – 63 700 гривень.

Утім, викликає занепокоєння поява заборгованості із заробітної плати на підприємствах бюджетної сфери, наголосила Наталія Антоненко. Мова йде про КНП «Великописаріська центральна районна лікарня» Великописарівської районної ради, сума боргу складає 1 776 700 гривень. Також, враховуючи часткове погашення заборгованості, у КНП «Недригайлівська центральна районна лікарня» наразі залишається борг у розмірі 961 900 гривень.

Також фахівець проінформувала представників Великописаріської ЦРЛ стосовно проведення наступного тижня інспекційного відвідування з питань заборгованості із заробітної плати. Задля того, щоб уникнути штрафних санкцій підприємство має усунути наявні порушення трудового законодавства, зокрема виплатити працівникам борг із заробітної плати.