gov.ua Державні сайти України
Пошук

У Полтаві посилено інформаційно-роз’яснювальну роботу щодо легалізації праці

24 жовтня 2019

Інспектори полтавського Управління повсякчас активно співпрацюють із роботодавцями, акцентуючи їхню увагу на дотриманні вимог законодавства про працю в частині належного оформлення трудових відносин.

Впродовж двох днів інспектори праці здійснили відвідування фізичних осіб-підприємців міста Полтави. Фахівці Управління акцентували  увагу роботодавців на стані дотримання вимог законодавства про працю, зокрема, на належному оформленні трудових відносин з найманими працівниками.

Підприємцям нагадали, що у разі недотримання норм чинного законодавства про працю роботодавця може бути притягнуто до адміністративної, кримінальної відповідальності та накладено фінансові санкції. Так, згідно зі ст. 265 КЗпП України юридичні та фізичні особи-підприємці, які використовують найману працю, несуть відповідальність у вигляді штрафу у разі фактичного допуску працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту); оформлення працівника на неповний робочий день (в той час, коли фактично особа працює повний робочий день) та виплати заробітної платні без нарахування та сплати ЄСВ на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та податків – у 30-тикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення.

Інспектори праці Управління Держпраці у Полтавській області закликали роботодавців зробити крок назустріч суспільству – легалізувати зайнятість населення та відмовитись від виплати зарплати “в конвертах”.

Крім того, інформаційно-роз’яснювальну роботу посилили проведенням вуличної акції. Управлінці пояснювали містянам важливість легалізованої праці, доводячи наслідки порушень законодавства про працю. Полтавці отримали пам’ятки із докладним роз’ясненням того, що використання незадекларованої праці – це не лише  грубе порушення трудового законодавства, а й їхнє незахищене майбутнє.