gov.ua Державні сайти України
Пошук

Роботодавців Херсонщини ознайомили з перевагами офіційного працевлаштування

24 жовтня 2019

На базі Херсонського міського центру зайнятості, за участі заступника начальника управління – начальника відділу з питань дотримання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів Управління з питань праці Лесі Олішевко, відбувся семінар для роботодавців м. Херсона.

Під час заходу фахівець акцентувала присутнім на необхідності належного оформлення трудових відносин із найманими працівниками, на перевагах легальної зайнятості як для працівників, так і роботодавців.

Зокрема, під час заходу йшлося про підміну (маскування) трудових відносин цивільно-правовими договорами.

Цивільно-правовий договір вже давно є одним із найпопулярніших чинників механізму оптимізації витрат на оплату праці. Однак для того, щоб правомірно застосовувати його у своїй діяльності, суб’єкт господарювання має обов’язково зважити всі «за» та «проти».

Так, при застосуванні цивільно-правових договорів у відносинах з працівниками необхідно розуміти головні відмінності такої угоди від трудової, а головне – розуміти відповідальність за підміну понять трудового договору на цивільно-правовий.

Відповідно до ст. 21 КЗпПУ трудовим договором є угода між працівником і власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом чи фізичною особою, за якою працівник зобов’язується виконувати роботу, визначену цією угодою, з підляганням внутрішньому трудовому розпорядкові, а власник підприємства, установи, організації або уповноважений ним орган чи фізична особа зобов’язується виплачувати працівникові заробітну плату і забезпечувати умови праці, необхідні для виконання роботи, передбачені законодавством про працю, колективним договором і угодою сторін.

В свою чергу цивільно-правовий договір (договір підряду, доручення тощо) – це угода між громадянином і підприємством або підприємцем, предметом якої є виконання фізичною особою певної роботи, спрямованої на досягнення конкретного результату.

За договором підряду одна сторона (підрядник) зобов’язується на свій ризик виконати певну роботу за завданням другої сторони (замовника), а замовник зобов’язується прийняти та оплатити виконану роботу.

Тобто, за договорами підряду оплачується не процес праці, а його конкретний (кінцевий) результат, який визначається після закінчення роботи і оформляється актом приймання-передачі виконаних робіт (наданих послуг), на підставі яких і здійснюється виплата винагороди.

По завершенню семінару Леся Олішевко наголосила на відповідальності за допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору. Так, відповідно до статті 265 КЗпПУ за фактичний допуск до роботи найманого працівника без оформлення трудового договору встановлено штраф у тридцятикратному розмірі мінімальної заробітної плати за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення.