gov.ua Державні сайти України
Пошук

Фахівці ГУ Держпраці в Одеській області провели семінар для інспекторів праці об’єднаних територіальних громад

23 жовтня 2019

В Одеському регіональному відділені Асоціації міст України, за участі представника Головного управління Держпраці в Одеській області, проведено семінар-навчання для інспекторів праці органів місцевого самоврядування щодо проведення заходів державного контролю.

Семінар провела начальник відділу з питань зайнятості населення та працевлаштування інвалідів Катерина Душак. Вона привітала колег та побажала їм успіхів у спільній справі. Наголосила, що реалізація інспекторами праці органів місцевого самоврядування наданих їм делегованих повноважень дасть можливість спільними зусиллями захищати трудові права працівників області щодо оформлення трудових відносин, своєчасної виплати заробітної плати, дотримання мінімальних гарантій в оплаті праці.

Представник Головного управління ознайомила присутніх із Постановою Кабінету Міністрів України від 21 серпня 2019 року № 823 «Деякі питання здійснення державного нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю».

Під час  семінару було розглянуто зміни, які відбулись у затвердженому Порядку здійснення державного контролю та нагляду за додержанням законодавства України про працю. Учасники семінару ознайомилися з правами суб’єктів господарювання і встановленими законодавством заборонами для інспекторів.

Асоціація міст України теж проаналізувала основні зміни у Порядку і підготувала методичні рекомендації інспекторам праці ОТГ щодо ефективного здійснення делегованих повноважень у сфері державного контролю за додержанням законодавства про працю.

Нагадаємо, що статтею 34 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» до відання виконавчих органів міських рад міст обласного значення та об’єднаних територіальних громад належать здійснення на відповідних територіях контролю за додержанням законодавства про працю та зайнятість населення у порядку, встановленому законодавством, та накладення штрафів за порушення законодавства про працю та зайнятість населення у порядку, встановленому законодавством.

Довідково

В Одеській області мають право проводити заходи державного контролю і мають відповідні службові посвідчення інспекторів праці: 40 інспекторів Держпраці та 27 працівників органів місцевого самоврядування.