gov.ua Державні сайти України
Пошук

Суд задовольнив адміністративний позов ГУ Дежпраці у Харківській області до ТОВ «Жилкомунбуд»

22 жовтня 2019

Головним управлінням Держпраці у Харківській області у період з 02.05.2019 по 15.05.2019 проведено позапланову перевірку Товариства з обмеженою відповідальністю «Жилкомунбуд» на предмет дотримання вимог законодавчих та  нормативно-правових актів з охорони праці та промислової безпеки.

Під час проведення позапланової перевірки суб’єкта господарювання, посадовими особами Управління Держпраці було виявлено низку порушень нормативно-правових актів з охорони праці, з яких 12 створюють загрозу життю та здоров’ю людей.

За результатами здійснення заходу державного нагляду (контролю) було складено Акт перевірки від 15.05.2019 та вручені приписи щодо усунення виявлених порушень.

Відповідно до ч. 5 статті 4 Закону N 877 виробництво (виготовлення) або реалізація продукції, виконання робіт, надання послуг суб’єктами господарювання можуть бути зупинені повністю або частково виключно за рішенням суду.

Відповідно до ч. 7 статті 7 Закону № 877 на підставі акта, складеного за результатами здійснення заходу, в ході якого виявлено порушення вимог законодавства, орган державного нагляду (контролю) за наявності підстав для повного або часткового зупинення виробництва (виготовлення), реалізації продукції, виконання робіт, надання послуг звертається у порядку та строки, встановлені законом, з відповідним позовом до адміністративного суду.

 Так, за наявності підстав, та у зв’язку з тим, що суб’єктом господарювання не усунені порушення зазначенні в Акті перевірки, Управління Держпраці звернулось з відповідним позовом про застосування заходів реагування у сфері державного нагляду (контролю) до Харківського окружного адміністративного суду.

Дослідивши матеріали справи та оцінивши докази, врахувавши те, що відповідачем до суду не надано жодних доказів усунення порушень, перелік яких викладено в акті перевірки, суд прийшов до висновку про наявність достатніх підстав для застосування заходів реагування у сфері державного нагляду (контролю) до ТОВ “Жилкомунбуд” та що, вимоги позивача (Головного управління Держпраці у Харківській області) обґрунтовані, а отже, є такими, що підлягають задоволенню.

Керуючись статтями  14, 243-246, 293, 295-296 Кодексу адміністративного судочинства України, суд вирішив:

«Адміністративний позов Головного управління Держпраці у Харківській області до Товариства з обмеженою відповідальністю “Жилкомунбуд” про застосування заходів реагування у сфері державного нагляду – задовольнити в повному обсязі.

Застосувати заходи реагування у сфері державного нагляду (контролю) до Товариства з обмеженою відповідальністю “Жилкомунбуд” до усунення порушень, шляхом заборони виробництва (виготовлення), виконання робіт, а саме: заборонити виконання робіт підвищеної небезпеки: технічний огляд (періодичний, первинний та позачергового), випробування: неруйнівний контроль: візуально-оптичний (VТ), ультразвуковий (UT), капілярний (РТ); магнітопорошковий (МТ); руйнівний контроль: визначення твердості, експертне обстеження, технічне діагностування машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки, а саме: вантажопідіймальних кранів і машини (мостових електричних в/п до 50 т; стрілових самохідних в/п до 50 т; козлових в/п до 50 т; залізничних в/п до 50 т; баштових в/п до 40 т; кран-балок, тельферів, лебідок в/п до 8 т), підйомників, зокрема будівельні в/п до 10 т; ліфтів, ескалаторів, траволаторів, канатних доріг, фунікулерів)».

Повний текст судового рішення можна переглянути на сайті Єдиного державного реєстру судових рішень http://reyestr.court.gov.ua