gov.ua Державні сайти України
Пошук

«Змінюємо світ разом з дітьми» – з таким гаслом фахівці Держпраці Криворіжжя зустрілися зі школярами міста

21 жовтня 2019

«Сьогодні вже не достатньо просто змінювати світ в інтересах дітей, сьогодні вже йде мова про те, щоб змінювати світ разом з дітьми» – саме таке гасло обрала головний інспектор відділу з питань додержання законодавства про працю, застрахованих осіб, зайнятість, працевлаштування інвалідів та з питань дитячої праці у Криворізькому регіоні Ганна Роганова, для проведення лекції учням середніх класів Криворізької спеціалізованої школи.

Насамперед захід мав на меті проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи серед підлітків, щодо їх прав та обов’язків у державі. Зокрема, учням доведено інформацію, що права дитини зафіксовані в міжнародних документах, таких як «Конвенція про права дитини», Конституції України, Законі України «Про охорону дитинства», «Сімейному кодексі України». А дитина – це особа віком до 18 років, тобто до досягнення повноліття. Разом з тим, інспектор праці акцентувала увагу, що порушення прав дитини на сьогодні – це дуже актуальна проблема.

З учасниками лекції були розібрані практичні приклади та з’ясовані основні права, які є у дітей. Це: всі діти рівні у своїх правах; діти мають право на любов і турботу; особлива турбота – дітям-інвалідам; діти мають право на повноцінне харчування; діти мають право на освіту; діти мають право вільно висловлювати свої погляди; жодну дитину не можна примушувати до праці; жодну дитину не можна ображати або принижувати, всі діти мають право на життя, а також мають право на працю та можливість заробляти собі на життя працею, яку людина вільно обирає або на яку вільно погоджується та на рівності права на працю неповнолітніх з іншими громадянами.

Ганна Роганова звернула увагу на те, що праця дітей молодше 14 років взагалі не допускається ні за яких умов. За загальним правилом прийняття та роботу осіб молодших 16 років не допускається. Як виняток, за згодою одного із батьків або особи, що його замінює, можуть прийматись на роботу особи, які досягли 15 років.

Заважаючи на оголошений Всеукраїнський конкурс дитячого малюнку «Охорона праці очима дітей», фахівець Держпраці запропонувала учням зобразити своє розуміння прав та обов’язків дитини у державі у малюнку, тим самим долучившись до Конкурсу.

Наприкінці зустрічі, діти були переконані що починати змінювати суспільство треба з себе – молодих людей, із забезпечення своїми правами, гарантованих Конвенцією.