gov.ua Державні сайти України
Пошук

У Харкові відбувся семінар в рамках пілотного проекту щодо впровадження ризикоорієнтованого підходу у сфері охорони праці

18 жовтня 2019

На Харківщині в рамках пілотного проекту щодо впровадження ризикоорієнтованого підходу у сфері охорони праці відбувся семінар на тему: «Новий порядок розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві».

Захід було організовано за сприяння ГУ Держпраці у Харківській області та науково-виробничого журналу «Охорона праці»,  проведено під головуванням начальника Управління Держпраці Володимира Рожанського та головного редактора журналу «Охорона праці» Дмитра Матвійчука. Також були присутні начальник управління нагляду в промисловості та на об’єктах підвищеної небезпеки Дмитро Гринь, заступники начальника управління, керівники та інспектори відділів Управління Держпраці, а також представники суб’єктів господарювання, фахівці з охорони праці з понад 150 підприємств Харківщини у кількості понад 200 осіб.

На початку заходу начальник Управління Держпраці Володимир Рожанський зазначив: «Сьогоднішній захід для Харківщини є надзвичайно актуальним. Управлінням Держпраці постійно проводиться робота щодо недопущення нещасних випадків на виробництві шляхом проведення превентивних заходів. Яскравою перлиною стане наш сьогоднішній семінар. Адже головною метою Управління Держпраці є збереження безпечних і здорових умов праці кожного співробітника».

Модератором зустрічі виступив головний редактор журналу «Охорона праці», керівник «Академії управління ризиками в системах менеджменту» Дмитро Матвійчук, який зазначив: «Мінімізація виникнення ризиків на виробництві – це шлях до значного підвищення продуктивності праці та рентабельності виробництва».

Під час семінару начальник Управління Держпраці Володимир Рожанський презентував перший екземпляр Збірника статей «Керування Ризиками в системах управління охороною праці: теорія і практика», що систематизує знання з питань ризикоорієнтованого підходу до управління охороною праці на підприємствах.
На прикладі мультиплікаційного серіалу Пригоди Супергероїв Охорони Праці та відеороликів соціальної реклами міжнародний експерт, викладач і аудитор по стандартам ISO, професор МІМ-Київ, доктор технічних наук Віталій Цопа розглянув основні аспекти ризикоорієнтованого підходу.

Також зі своїми доповідями виступали: керівник Центру з охорони праці «Практик» Світлана Пількевич, яка розповіла про основні положення Порядку розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві та вимоги до процедури проведення розслідування; експерт з питань охорони праці та пожежної безпеки, адвокат Олександр Пількевич розповів про оформлення трудових відносин та соціальний захист потерпілих на виробництві.

Наприкінці зустрічі лекторами надано вичерпні відповіді на всі запитання слухачів.