gov.ua Державні сайти України
Пошук

Луганщина: за участі фахівців ГУ Держпраці проведено перевірку знань з електробезпеки у працівників вугільних шахт

18 жовтня 2019

Фахівці відділу державного нагляду у вугільній галузі Управління гірничого нагляду Головного управління Держпраці у Луганській області взяли участь у роботі комісії з перевірки знань електробезпеки електротехнічного персоналу шахт ПАТ «Лисичанськвугілля» та ДП «Первомайськвугілля».

Періодична перевірка знань з електробезпеки проводиться для працівників, які безпосередньо організовують та проводять роботи з оперативного обслуговування діючих електроустановок у вибухонебезпечних, пожежонебезпечних зонах, – один раз на рік, для адміністративно-технічних працівників, які не належать до попередньої групи, а також для членів комісій з перевірки знань – один раз на три роки.

Для безпосереднього виконання функцій щодо організації експлуатації електроустановок керівник споживача своїм наказом призначає особу, відповідальну за електрогосподарство, та особу, яка буде її заміщати у разі відсутності (відпустка, хвороба).

Наказ видається після успішної перевірки знань з питань технічної експлуатації електроустановок, пожежної безпеки та охорони праці і присвоєння цим особам ІV групи з електробезпеки для обслуговування електроустановок на напругу до 1 кВ або V групи з електробезпеки для обслуговування електроустановок на напругу понад 1 кВ.

Головою комісії з перевірки знань призначається керівник або його заступник, до службових обов’язків якого входить організація роботи з питань технічної експлуатації електроустановок.

До складу комісії з перевірки знань входить особа, відповідальна за електрогосподарство, спеціалісти з охорони праці, представники юридичних, виробничих, технічних служб, представник профспілки або уповноважена працівниками особа з питань охорони праці, інспектора державного енергетичного нагляду, інспектора головного управління Держпраці у Луганській області.

Подібні заходи мають вкрай позитивний вплив на стан промислової безпеки, адже організація із навчання, інструктування та перевірки знань спрямовані на реалізацію в Україні системи безперервного навчання з питань охорони праці, яке проводиться з працівниками в процесі трудової діяльності.