gov.ua Державні сайти України
Пошук

Сумщина: на автодорозі немає місця недбалості

16 жовтня 2019

Сідаючи за кермо транспортного засобу, водій бере на себе відповідальність не лише за власну безпеку, але і за безпеку інших учасників дорожнього руху. То чи варто ризикувати, порушуючи вимоги законодавства, нехтуючи власною пильністю та обережністю. Показовим випадком недбалості є ДТП на Сумщині, спричинене колесом, що під час руху відлетіло від вантажного автомобіля та пошкодило інший автомобіль, який рухався по зустрічній смузі.

За інформацією, розміщеною на сторінці патрульної поліції Сумської області у facebook:

14 жовтня, близько 12-ї години, екіпаж патрульної поліції отримав повідомлення про ДТП на 6-му кілометрі автодороги Н-12 «Суми-Полтава». Прибувши на місце автопригоди, інспектори з’ясували, що 31-річний водій, керуючи транспортним засобом Scania з напівпричепом, не слідкував за технічним станом свого автомобіля, у результаті чого задні ліві колеса з вантажівки від’єдналися та покотились на смугу зустрічну руху, де пошкодили автомобіль Volkswagen Crafter.

Унаслідок ДТП Volkswagen Crafter отримав механічні пошкодження. Сам же керманич вантажівки розповів, що знав про дану проблему та власноруч її усував, однак до повноцінного ремонту справа так і не дійшла. Патрульні оформили автопригоду та склали на водія Scania адміністративний протокол за ст. 124 (вчинення ДТП) КУпАП.

Тож небезпечна вантажівка із начебто «свідомим» водієм рухалася дорогою загального користування, у «пошуках випадкової жертви». Лише стік обставин убезпечив учасників ДТП від трагічних наслідків. Цей випадок має стати повчальним для безвідповідальних осіб, які виїжджають на дорогу, забуваючи про правила безпеки.

Для того, щоб експлуатація транспортного засобу була безпечною перш за все необхідно проводити відповідні технічні огляди та застосовувати лише технічно справний автотранспорт. Роботодавець, у свою чергу, має забезпечити контроль за проходженням водіями підприємства передрейсових медичних оглядів.

Зауважимо, що на території Сумської області протягом 9 місяців поточного року сталося 5 дорожньо-транспортних пригод на дорогах загального значення, по яким до Управління Держпраці у Сумській області від роботодавців надійшли повідомлення про настання нещасного випадку на виробництві. У результаті зазначених ДТП постраждало 6 осіб, одна людина загинула від отриманих значних травм не сумісних з життям.

Наразі завершено спеціальне розслідування одного із наведених нещасних випадків, інші ще тривають у зв’язку із відсутністю відомостей (матеріалів) про обставини та причини подій під час руху транспортних засобів, а також осіб, які допустили порушення вимог законодавства.

Наголошуємо усім учасникам дорожнього руху на необхідності цінувати людське життя, дбати про дотримання правил безпеки заздалегідь та бути уважними повсякчас.