gov.ua Державні сайти України
Пошук

Суд зобов’язав підприємця з Миколаївщини сплатити понад 400 тисяч гривень штрафу

16 жовтня 2019

П`ятий апеляційний адміністративний суд зобов’язав підприємця з Миколаївщини сплатити фінансові санкції у сумі понад 400 тис. гривень за порушення оформлення трудових відносин з працівниками, виявлені під час інспекційного відвідування у жовтні 2018 року.

Апеляційні скарги одразу двох сторін надійшли до П`ятого апеляційного адміністративного суду на рішення Миколаївського окружного адміністративного суду по справі за позовом ФОП «З» до Управління Держпраці у Миколаївській області.

ФОП «З» звернулась до Миколаївського окружного адміністративного суду з вимогою визнати протиправним та скасувати наказ начальника Управління Держпраці у Миколаївській області щодо проведення інспекційного відвідування, оскільки проведене інспекційне відвідування відбувалося на підставі Порядку здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю, затвердженого  постановою Кабінету Міністрів України від 26.04.2017 року №295, а також  визнати протиправною та скасувати постанову про накладення штрафу уповноваженої посадової особи Управління Держпраці у Миколаївські області за порушення законодавства про працю в частині неналежного оформлення трудових договорів з найманими особами.

Зазначимо, що під час інспекційного відвідування інспекторами праці Управління Держпраці у Миколаївські області у ФОП «З» встановлено порушення оформлення трудових відносин з  4 працівниками, зокрема 2 особи працювали за цивільно-правовими договорами замість трудових, 1 особа була допущена до виконання трудових завдань на умовах безоплатного стажування та лише згодом була працевлаштована, ще з однією особою трудовий  договір укладено після 8 місяців роботи з моменту фактичного допуску до неї. За порушення ст.21, ч.1, 3 ст.24 КЗпП України уповноваженою посадовою особою Управління Держпраці у Миколаївській області винесено постанову про накладення штрафу в сумі 446  760 гривень.

Рішенням Миколаївського окружного адміністративного суду від 17 квітня 2019 року позов задоволено частково. Зокрема, визнано протиправною та скасовано постанову про накладення штрафу на суму 223 380 гривень (2 особи  змінили свої пояснення, зазначивши, що  їх трудові права не порушувалися). В задоволенні решти позовних вимог відмовлено.

Рішення суду першої інстанції не задовольнило обидві сторони.

У апеляційних скаргах ФОП «З» вимагав задоволення всіх вимог, викладених до суду першої інстанції, а Управління Держпраці у Миколаївській області – в частині оскаржування задоволених раніше позовних вимог підприємця.

Оскільки рішення суду оскаржено в апеляційному порядку обома сторонами у справі, то колегія суддів переглянула його правильність у повному обсязі та дійшла наступних висновків.

Станом на дату призначення інспекційного відвідування у ФОП «З» Управління Держпраці у Миколаївській області зобов`язане було діяти відповідно до вимог Порядку здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 26.04.2017 року №295, оскільки вказаний Порядок офіційно опубліковано в газеті «Урядовий кур`єр» та Офіційному віснику України. Попри те, що постановою Шостого апеляційного адміністративного суду від 14.05.2019 року по справі №826/8917/17 визнано нечинною Постанову Кабінету Міністрів України від 26.04.2017 року №295, зазначена обставина не має правового значення при вирішенні даного спору. Визнання акта суб`єкта владних повноважень нечинним означає втрату чинності таким актом з моменту набрання чинності відповідним судовим рішенням або з іншого визначеного судом моменту після прийняття такого акта.

Підстави для призначення інспекційного відвідування обґрунтовані. Зокрема, за інформацією Головного управління ДФС у Миколаївській області при наявності у ФОП «З» шести магазинів кількість найманих працівників у суб`єкта господарювання  за останнім звітом по ЄСВ становить чотири особи.

Предметом укладених  договорів з працівниками  є процес праці – реалізація продовольчих товарів відповідно до графіків роботи магазинів. Зазначений факт не передбачає будь-якого кінцевого результату, тобто відбувалася підміна трудових відносин цивільно-правовими.

Письмові пояснення 2 осіб свідчать про факт виконання трудових завдань працівниками у ФОП «З» значно раніше, аніж відбулося оформлення з ними трудових відносин, що є достатнім доказом для підтвердження факту порушення законодавства про працю суб’єктом господарювання.

Своїм рішенням П`ятий апеляційний адміністративний суд залишив без задоволення апеляційну скаргу фізичної особи-підприємця. Водночас, як апеляційну скаргу Управління Держпраці у Миколаївській області задоволено повністю.

За порушення законодавства про працю в частині порушення оформлення трудових відносин з працівниками ФОП «З» доведеться сплатити штраф в сумі 446  760 гривень, згідно з постановою винесеною уповноваженою особою Управління Держпраці у Миколаївської області у листопаді 2018 року.