gov.ua Державні сайти України
Пошук

Сумщина: проведено міжобласний семінар щодо належного оформлення трудових відносин

15 жовтня 2019

У Сумах пройшов міжобласний семінар  на тему належного оформлення трудових відносин. У рамках заходу проведено навчально-методичні збори з директорами навчальних закладів Громадської організації «Товариство сприяння обороні України», у ході яких обговорено питання укладення цивільно-правових договорів як методу приховування трудових відносин.

Інспектор праці Управління Держпраці у Сумській області Юлія Лютова проінформувала учасників семінару щодо порядку оформлення трудових відносин, відмінностей між трудовими договорами і цивільно-правовими угодами.

Трудовий договір це угода між працівником і власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом чи фізичною особою, згідно з якою працівник зобов’язується виконувати роботу, визначену цією угодою, підлягаючи внутрішньому трудовому розпорядку. У свою чергу роботодавець зобов’язується виплачувати працівникові заробітну плату і забезпечувати умови праці, необхідні для виконання роботи, передбачені законодавством про працю, колективним договором і угодою сторін,-  звернула увагу присутніх інспектор праці у ході обговорень трудового законодавства.

Таким чином предметом трудового договору є процес роботи і забезпечення дотримання правил охорони праці при її виконанні – прямий обов’язок роботодавця.

На ряду з цим, за цивільно-правовою угодою (договором підряду) сторони рівноправні і замовник не зобов’язаний забезпечувати належні та безпечні умови праці (Цивільний Кодекс України). Виконавець самостійно організовує процес роботи, сам виконує та відповідає за неї на власний розсуд і ризик.

Особа, що працює за договором такого характеру, є незахищеною та позбавлена будь-яких соціальних гарантій. Загальнообов’язкове державне соціальне страхування підрядників від нещасного випадку на виробництві та професійних захворювань, які призвели до втрати працездатності або загибелі, здійснюється добровільно. Договір підряду припиняється у зв’язку з виконанням обумовленої при його укладенні роботи, про що складається акт завдання-приймання, який підписується обома сторонами.

Фахівець Держпраці зауважила на тому, що працівникам слід уважно приймати рішення про укладення трудового договору чи ЦПУ з роботодавцем, враховуючи гарантії, та трудові права, на які він має право при роботі за трудовим договором. Також роботодавцям при прийнятті особи на роботу необхідно враховувати особливості обох видів угод, для того щоб уникнути порушень вимог трудового законодавства.