gov.ua Державні сайти України
Пошук

В Івано-Франківську провели навчальний практикум для інспекторів праці органів місцевого самоврядування

10 жовтня 2019

В Івано-Франківську фахівці Управління Держпраці провели навчальний практикум для інспекторів праці органів місцевого самоврядування на тему: «Особливості здійснення контролю за додержанням законодавства про працю та відновлення права органів місцевого самоврядування здійснювати відповідний контроль».

Захід організований Управлінням Держпраці в Івано-Франківській області спільно з регіональним відділенням ВАОМС «Асоціація міст України» в рамках проекту «ПРОМІС».

Участь в практикумі взяли начальник Управління Держпраці в Івано-Франківській області Ігор Росипайло, в.о. начальника Головного управління ДПС в області Юрій Якимишин, заступник начальника головного управління ПФУ в області Валерій Семанишин, виконавчий директор Івано-Франківського регіонального відділення ВАОМС «Асоціація міст України» Юрій Стефанчук, фахові спеціалісти відповідних структур та інспектори праці органів місцевого самоврядування.

«Кожен інспектор в ОТГ знає скільки в них підприємців і скільки з них веде свій бізнес офіційно. Тому реалізація на місцях виконавчими органами наданих їм повноважень у сфері праці надасть можливість спільними зусиллями захищати трудові права більшої кількості працівників області та сприятиме збільшенню надходжень до бюджетів територіальних громад за рахунок зростання сум сплачених податків та загальнообов’язкових відрахувань із заробітної плати», – наголосив Ігор Росипайло.

Начальник відділу з трудових відносин та зайнятості Іванна Дубнюк роз’яснила присутнім інспекторам праці їхні повноваження відповідно до нового Порядку здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю затвердженого постановою Кабінету Міністрів України № 823 від 21 серпня 2019 року.

Посадовець розповіла інспекторам праці органів місцевого самоврядування щодо організації та проведення інспекційних відвідувань та невиїзних інспектувань, роз’яснила правильність складення акта та припису. Особливу увагу було звернуто на застосування заходів до притягнення об’єкта відвідування до відповідальності за допущенні порушення законодавства про працю.

Начальник відділу з питань державного нагляду за додержанням законодавства про працю Ілона Бондаренко наголосила на порядку здійснення державного нагляду за додержанням законодавства про працю, в тому числі виявленні порушень та недоліків під час здійснення виконавчими органами місцевого самоврядування повноважень, визначених законодавством України та рекомендаціями АМУ і Держпраці з цих напрямів діяльності.

Введення посади інспектора з питань праці дає можливість органам місцевого самоврядування своїми силами вирішити питання щодо контролю за своєчасною виплатою заробітної плати, додержанням мінімальних гарантій в оплаті праці та легалізацією трудових відносин в районі.

Інспектори праці органів місцевого самоврядування можуть здійснювати контроль за додержанням законодавства про працю в частині: своєчасності та у повному обсязі оплати праці; дотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці; оформлення трудових відносин.

Контрольні повноваження інспектора праці підтверджуються службовим посвідченням встановленої Мінсоцполітики форми, що видається Держпраці (наказ Мінсоцполітики від 24.05.17р. №866).

Інспекційні відвідування проводяться з таких підстав: за зверненням працівника про порушення стосовно нього законодавства про працю; за зверненням фізичної особи, стосовно якої порушено правила оформлення трудових відносин; за рішенням керівника органу контролю про проведення інспекційних відвідувань виключно з питань виявлення неоформлених трудових відносин, прийнятим за результатами аналізу інформації, отриманої із засобів масової інформації, інших джерел, доступ до яких не обмежений законодавством, та джерел, зазначених у підпунктах 1, 2, 4-7 цього пункту;  за рішенням суду; за повідомленням посадових осіб органів державного нагляду (контролю), правоохоронних органів про виявлені в ході виконання ними повноважень ознак порушення законодавства про працю щодо не оформлення та/або порушення порядку оформлення трудових відносин тощо

Також інспекторам праці органів місцевого самоврядування розповіли щодо організації та проведення інспекційних відвідувань та невиїзних інспектувань, роз’яснили правильність складення акта та припису. Особливу увагу звернули на застосуванні заходів до притягнення об’єкта відвідування до відповідальності за допущенні порушення законодавства про працю.

Присутнім наголосили на порядку здійснення державного нагляду за додержанням законодавства про працю, в тому числі виявленні порушень та недоліків під час здійснення виконавчими органами місцевого самоврядування повноважень, визначених законодавством України та рекомендаціями АМУ і Держпраці з цих напрямів діяльності.