gov.ua Державні сайти України
Пошук

На Полтавщині триває цикл семінарів щодо безпечного використання газу в побуті

09 жовтня 2019

Фахівці відділу нагляду на виробництві і на об’єктах підвищеної небезпеки Управління Держпраці у Полтавській області з метою попередження нещасних випадків та аварійних ситуацій під час використання газу в побуті, провели семінар-нараду із слухачами Кременчуцького Коледжу транспортної інфраструктури на тему “Про безпечне використання газу у побуті та виконання газонебезпечних робіт”.

Під час заходу інформаційно-роз’яснювальної кампанії наглядовці довели до відома присутніх стан травматизму, розглянули та проаналізували причини й обставини нещасних випадків, пов’язаних з використанням газу у побуті, що сталися в області та країні останнім часом. За словами фахівців причинами більшості отруєнь чадним газом, внаслідок яких загинули люди, стали: несправність димових та вентиляційних каналів (ДВК), експлуатація газових приладів з відводом продуктів згоряння у димохід за наявності у приміщенні механічних витяжок, відсутність провітрювачів у пластикових вікнах, відсутність або не ввімкнуті у роботу газосигналізатори тощо.

Спеціалісти Управління звернули увагу слухачів на те, що в процесі роботи газових водонагрівачів (колонок), опалювальних котлів та печей виділяється значна кількість продуктів згоряння, які повинні обов’язково відводитися у відокремлені димові канали. Відсутність тяги в димових каналах призводить до неповного згоряння газу й виділення чадного газу (СО). Для запобігання випадків отруєння чадним газом необхідно перевіряти наявність тяги в ДВК під час користування газовими приладами.

Тому перед початком опалювального сезону необхідно провести обстеження ДВК. Ці роботи виконують спеціалізовані організації, а результати обстеження оформляють актом встановленої форми.