gov.ua Державні сайти України
Пошук

У Вінниці провели навчання інспекторів праці об’єднаних територіальних громад

09 жовтня 2019

В Управлінні Держпраці у Вінницькій області, за участі представників Вінницького регіонального відділення Асоціації міст України, проведено семінар-навчання для інспекторів праці органів місцевого самоврядування щодо проведення заходів державного контролю.

Зі вступним словом до присутніх звернувся перший заступник начальника Управління Володимир Боковець, посадовець привітав колег та побажав їм успіхів у спільній справі. Зокрема наголосив, що реалізація інспекторами праці органів місцевого самоврядування наданих їм делегованих повноважень дасть можливість спільними зусиллями захищати, насамперед, трудові права працівників області щодо оформлення трудових відносин, своєчасної виплати заробітної плати, дотримання мінімальних гарантій в оплаті праці. Наслідком цього стане збільшення надходжень як до державного бюджету, так і до бюджетів територіальних громад.

Заступник начальника відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів Валентина Партій ознайомила присутніх із основними засадами Постанови Кабінету Міністрів України від 21 серпня 2019 року №823 «Деякі питання здійснення державного нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю».

У ході семінару були розглянуті зміни, які відбулись у затверджених нових Порядках здійснення державного контролю та нагляду за додержанням законодавства України про працю. Учасники семінару ознайомилися з правами суб’єктів господарювання і встановленими законодавством заборонами для інспекторів.

Асоціація міст України теж проаналізувала основні зміни у Порядку і підготувала методичні рекомендації інспекторам праці ОТГ щодо ефективного здійснення делегованих повноважень у сфері державного контролю за додержанням законодавства про працю.

Нагадаємо, що статтею 34 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» до відання виконавчих органів міських рад міст обласного значення та об’єднаних територіальних громад належать здійснення на відповідних територіях контролю за додержанням законодавства про працю та зайнятість населення у порядку, встановленому законодавством, та накладення штрафів за порушення законодавства про працю та зайнятість населення у порядку, встановленому законодавством.

Відповідно до Порядку інспектори праці органів місцевого самоврядування здійснюють державний контроль за додержанням законодавства про працю лише з питань:

  1. своєчасної та у повному обсязі оплати праці;
  2. додержання мінімальних гарантій в оплаті праці;
  3. оформлення трудових відносин.

Довідково.

На Вінниччині мають право проводити заходи державного контролю і мають відповідні службові посвідчення інспекторів праці: 25 співробітників Держпраці та 30 працівників органів місцевого самоврядування.