gov.ua Державні сайти України
Пошук

Буковина: Держпраці посилює нагляд за використанням праці неповнолітніх

03 жовтня 2019

Заступник начальника Управління Держпраці у Чернівецькій області Галина Кушнір взяла участь у роботі Координаційної ради з питань захисту прав дітей, що відбулася у Чернівецькій обласній державній адміністрації.

Одним із ключових питань, що розглядалися під час зібрання, –  використання суб’єктами господарювання  регіону праці неповнолітніх та про відповідальність роботодавців за порушення норм чинного трудового законодавства.

Виступаючи перед присутніми, представник територіального органу Державної служби України з питань праці повідомила, що головні державні інспектори відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів Управління у першому півріччі 2019 року виявили  допуск до роботи без оформлення трудових відносин трьох неповнолітніх осіб. Роботодавців притягнуто до відповідальності, накладено штрафні санкції у розмірі понад 375 тисяч гривень.

Галина Кушнір підкреслила, що загалом з початку року фахівцями Держпраці здійснено понад 190 інспекційних відвідувань.

«Під час кожного інспекційного відвідування з роботодавцями проводиться роз’яснювальна робота щодо належного використання праці неповнолітніх. Така ж роз’яснювальна робота здійснювалася інспекторами праці на підставі пункту 33 Постанови Кабінету Міністрів України  від 26.04.2017 року за №295. Суб’єктів господарювання інформували про найбільш ефективні способи дотримання законодавства про працю. Загалом проведено понад 1580 відвідувань, під час яких роз’яснювалася специфіка працевлаштування неповнолітніх осіб», – наголосила посадовець Держпраці.

Також слід зазначити, що з метою забезпечення ефективного виконання заходів, передбачених Державною соціальною програмою «Національний план дій щодо реалізації Конвенції ООН про права дитини», Управлінням Держпраці у Чернівецькій області, Службою у справах дітей Чернівецької ОДА та підрозділом ювенальної превенції Головного управління Національної поліції у Чернівецькій області здійснюється спільна робота з метою дотримання прав  дітей.

Так, заплановано проведення спільних інформаційних заходів, посилення роз’яснювальної роботи в освітніх закладах області, обговорено можливість проведення спільних контрольних заходів, націлених на виявлення, у тому числі, й фактів використання праці неповнолітніх.