gov.ua Державні сайти України
Пошук

На Міжнародному семінарі в Іспанії Держпраці заручилася підтримкою EU-OSHA та колег з країн східного партнерства

08 грудня 2015

Першого та другого грудня Голова Держпраці Роман Чернега презентував новоутворену Службу на Міжнародному семінарі в Більбао (Королівство Іспанія), де разом з іншими колегами взяли участь у Міжнародному семінарі з питань безпеки та гігієни праці серед країн-учасниць Східного партнерства Європейського Союзу. Захід проводиться в рамках інструменту Європейської політики сусідства, організованого EU-OSHA.

Результатом поїздки є ряд домовленостей про співпрацю, а саме: про навчання працівників з EU-OSHA, про зустрічі з представниками Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) з питань безпеки та гігієни праці, обмін досвідом між представниками інспекції праці та з представниками країн східного партнерства.

У перший день заходу Голова Держпраці виступив з презентацією інституційної розбудови безпеки та гігієни праці в Україні, розповів про позитивні зміни, які відбуваються у зв’язку зі злиттям Держгірпромнагляду, Інспекції праці та функцій Санепідслужби, а також окреслив проблемні питання, що виникають у ході проведення реформи у цій галузі.

Загалом на семінарі представлено здобутки у сфері трудових відносин Молдови, Азербайджану, Вірменії, Грузії, Латвії, Угорщини та України.

Українська делегація отримала схвальні відгуки від учасників семінару щодо створення такої інтегрованої нової служби з таким обсягом повноважень. Особливою була дискусія з представниками Грузії, оскільки там відбувається процес відновлення роботи інспекторів з питань праці. Певний період такий держорган був відсутній, це призвело до збільшення рівня травматизму, у тому числі зі смертельними наслідками.

Представники EU-OSHA підкреслили, що належне функціонування нової служби забезпечить виконання Україною частини міжнародних зобов’язань, зокрема, щодо реалізації Конвенцій МОП та впровадження міжнародних стандартів Гідної праці в Україні.