gov.ua Державні сайти України
Пошук

На Харківщині проведено семінар для голів та фахівців медичних комісій лікувально-профілактичних закладів

02 жовтня 2019

ГУ Держпраці у Харківській області проведено розширений семінар для представників медичних комісій лікувально-профілактичних закладів м. Харкова та Харківської області, які проводять попередній та періодичний медичний огляд працівників певних категорій.

Семінар для фахівців медичних комісій на тему: «Актуальні питання організації медичних оглядів працівників певних категорій» проведено за участі фахівців Департаменту охорони здоров’я Харківської обласної державної адміністрації, Департаменту охорони здоров’я Харківської міської ради, Науково-дослідного інституту гігієни праці та професійних захворювань ХНМУ, Об’єднання профспілок Харківської області, Харківської обласної організації профспілки працівників охорони здоров’я України, Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Харківській області та роботодавців.

Метою семінару став розгляд проблемних питань у організації медичних оглядів працівників певних категорій, прийняття шляхів покращення взаємодії контролюючих органів з медичними закладами, посилення роботи медичних комісії лікувально-профілактичних закладів у частині дотримання повноти огляду працівників та своєчасного виявлення ранніх ознак професійної патології.

Заступник начальника Головного управління Держпраці у Харківській області Олена Петренко, відкриваючи семінар зазначила: «На Вас, представників закладів лікувально-профілактичного профілю, покладена важлива місія у визначенні придатності працівника до роботи та ранньому діагностуванню первинних проявів професійного захворювання. Наша мета, як служби, контроль за наявністю, організацією обов’язкових медичних оглядів працівників та за необхідністю, у своєчасному виведенні зі шкідливих умов праці працівників, яким робота у цих умовах є протипоказаною. Як бачите, у нас є спільна мета у збереженні здоров’я працюючого населення!

На жаль, на теперішній час не всі медичні комісії лікувально-профілактичних закладів Харкова та Харківської області дотримуються вимог «Порядку проведення медичних оглядів працівників певних категорій», затвердженого наказом Міністерства охорони здоров’я України від 21.05.2007 за №246 та у повній мірі розуміють важливість тих медичних довідок, які видають.

За результатом проведеного аналізу розслідувань професійних захворювань по Харківській області за 2018 рік встановлено, що у 60% працівників, яким було встановлено діагноз професійного захворювання мали чинний медичний висновок щодо придатності до роботи. У 2019 році цей показник складає 66%. Це вказує на недотримання якості у проведенні медичного огляду».

Присутні фахівці медичних комісій за сприяння Науково-дослідного інституту гігієни праці та професійних захворювань ХНМУ мали змогу ознайомитись з інноваційними напрямами розвитку вітчизняної охорони здоров’я, зокрема парадигмою медицини граничних станів, станом професійної захворюваності у Харківській області у 2016-2018 роках та інноваційними аспектами техніки проведення медичних оглядів та психофізіологічної експертизи.

Фахівцями відділу з питань гігієни праці Головного управління Держпраці у Харківській області проведено розгляд дотримання вимог організації медичних оглядів лікувально-профілактичних закладів м. Харкова та Харківській області.

Підсумовуючи проведений семінар, Олена Петренко підкреслила: «Сподіваюсь, що за результатами проведеного семінару ми поглибимо співпрацю та забезпечимо підвищення ефективності проведення медичних оглядів і своєчасного виявлення ранніх ознак гострих і хронічних професійних захворювань».