gov.ua Державні сайти України
Пошук

На Чернігівщині проведено місячник безпеки газу в побуті

01 жовтня 2019

У Чернігівській області з настанням осінньо-зимового періоду традиційно проводиться «місячник» безпечного користування газом у побуті, метою якого є ознайомлення споживачів газу з вимогами його безпечного користування та запобігання нещасним випадкам під час користування газом в холодну пору року.

Цього разу у рамках «Місячника пропаганди безпечного і заощадливого користування газу в побуті» фахівці Управління Держпраці у Чернігівській області разом з посадовцями та працівниками АТ «Чернігівгаз» провели низку відповідних інформаційно-роз’яснювальних заходів.

Посадовцями було проведено ряд семінарів-нарад за темою «Експлуатація опалювальних котлів під час опалювального сезону» для посадових осіб і працівників дільниць АТ «Чернігівгаз». Представники Управління інформували працівників підприємств про статистику нещасних випадків при використанні газу в побуті за осінньо-зимових період 2018-2019 років, обговорювали типові порушення, що приводять до цих випадків.

Безпосередньо на прикладах об’єктів систем газопостачання державні інспектори доводили учасникам заходів вимоги НПАОП 0.00-1.76-15 «Правила безпеки систем газопостачання», акцентуючи на заходах безпеки під час експлуатації внутрішніх газопроводів і газового обладнання житлових і громадських будинків, на перевірці і прочищенні димових та вентиляційних каналів. Надавали роз’яснення щодо експлуатації індивідуальних балонних установок, балонів зі зрідженим вуглеводневим газом у житлових будинках.

Особливу увагу під час «місячника» приділяли роботі з учнями та вихованцями закладів освіти Чернігова і області. Спілкуючись із підлітками, посадовці розповідали їм про вимоги безпечного користування газовими приладами, наводили приклади порушень, які призводять до аварій. Працівники АТ «Чернігівгаз» звертали увагу учасників на те, що основними причинами нещасних випадків є порушення користувачами правил користування газом, несправний технічний стан газових приладів і димових та вентиляційних каналів, нехтування вимогами безпечного користування газом у побуті.

Також фахівці Управління взяли участь в учбово-тренувальних заняттях, які проводилися на навчально-тренувальному полігоні АТ «Чернігівгаз». У рамках занять були відпрацьовані дії персоналу аварійно-диспетчерської служби при загоранні газоповітряної суміші на флацевому з’єднанні газопроводу.

Представники Управління ставили працівникам аварійно-диспетчерської служби контрольні запитання щодо правильності та своєчасності аварійно-відновлювальних робіт на об’єктах системи газопостачання, а також перевірили комплектацію спеціалізованого автомобіля служби згідно з переліком оснащення аварійних автомобілів, які затверджуються газорозподільним підприємством.

По завершенню кожного заходу посадовці нагадували учасникам про необхідність дотримання правил безпечного користування газом у побуті, а також про те, що, виявивши запах газу в квартирі, необхідно терміново викликати аварійну службу за телефоном 104, припинити користування газовими приладами, закрити крани, не вмикати та не вимикати електроприлади, не користуватися відкритим вогнем, провітрити приміщення, в якому виявлено запах газу.