gov.ua Державні сайти України
Пошук

У Сумах обговорили стан заборгованості підприємств із заробітної плати

30 вересня 2019

Заступник начальника Управління Держпраці у Сумській області Наталія Антоненко взяла участь у засіданні обласної тимчасової комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати, пенсій, стипендій, інших соціальних виплат та обласної робочої групи з питань легалізації виплати заробітної плати і зайнятості населення. Фахівець звернула увагу присутніх на те, що упродовж січня-серпня 2019 року Управлінням Держпраці у Сумській області в межах наданих контрольних повноважень здійснено 22 інспекційних відвідування суб’єктів господарювання, що мали заборгованість із виплати заробітної плати. Загалом, на виконання вимог інспекторів праці підприємства Сумщини погасили заборгованість із виплати заробітної плати на суму 35,8 млн гривень.

Також Наталія Антоненко зауважила на тому, що у ході заходів державного контролю Управлінням виявлено прихованих боржників: ТОВ «Торгтоп», Філія «Роменський молочний комбінат» ПП «Рось», Конотопське дочірнє агролісогосподарське підприємство «Конотопський агролісгосп».

За результатами інспекційних відвідувань суб’єктів господарювання, що мали заборгованість із виплати заробітної плати інспекторами праці Держпраці внесено 12 приписів про усунення виявлених порушень. У повному обсязі виконало вимоги головних державних інспекторів ТОВ «Суми-Цукор». Зокрема підприємство повністю погасило заборгованість з виплати заробітної плати перед 372 працівниками на загальну суму 2 194 400 гривень.

Відносно керівників підприємств-боржників складено 5 протоколів про адміністративне правопорушення за частиною першою статті 41 КУпАП: «Порушення встановлених термінів виплати пенсій, стипендій, заробітної плати, виплата їх не в повному обсязі тягнуть за собою накладення штрафу на посадових осіб підприємств, установ і організацій незалежно від форми власності та громадян – суб’єктів підприємницької діяльності від тридцяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян».

Крім того, за результатами проведених інспекційних відвідувань в частині перевірки стану виконання вимог припису таких підприємств, як: ТОВ «А-Муссон», Філія «Охтирський сиркомбінат» ПП «Рось», ТОВ «Сумське машинобудівне науково-виробниче об’єднання», ТОВ «Сумиспортінвест», ТОВ «Торгтоп», КП ШКЗ «Зірка», ПрАТ «Шосткинський завод хімічних реактивів» ДП «Наумівський спиртовий завод», КП «Чисте місто» Роменської міської ради виявлено нехтування законними вимогами інспекторів праці. У зв’язку невиконанням приписів винесено 5 постанов по справі про адміністративне правопорушення за статтею 188-6 КУпАП, на керівників підприємств накладено штраф, зазначила заступник начальника Управління Держпраці.

Матеріали 9 інспекційних відвідувань направлені до правоохоронних органів для внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками злочину, передбаченого статтею 175 Кримінального кодексу України. Зокрема, матеріали по ПАТ «Сумське НВО», Шосткинський казенний завод «Зірка» приєднані до відкритого кримінального провадження. Стосовно ПАТ «Шосткинський завод хімічних реактивів», Конотопське дочірнє агролісогосподарське підприємство «Конотопський агролісгосп» відкрито кримінальне провадження.