gov.ua Державні сайти України
Пошук

У Черкасах відбулось засідання ради облдержадміністрації з питань безпечної життєдіяльності населення

30 вересня 2019

Начальник Управління Держпраці у Черкаській області Олена Лазарєва взяла участь у засіданні ради Черкаської облдержадміністрації з питань безпечної життєдіяльності населення під головуванням заступника начальника Департаменту соціального захисту населення ОДА Олега Шимчука.

У засіданні також взяли участь голова Федерації профспілок Черкаської області Петро Шевченко, керівники структурних підрозділів Управління Держпраці у Черкаській області, працівники Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації, голови галузевих профспілкових об’єднань, представники контролюючих органів та структурних підрозділів виконавчої влади.

Начальник відділу розслідування, аналізу обліку аварій і виробничого травматизму та інспектування Управління Держпраці у Черкаській області Ірина Павленко доповіла про стан виробничого травматизму, промислової безпеки та охорони праці в області.

«Упродовж січня – червня 2019 року на виробництві в області травмовано 49 працівників, що на два працівника менше, ніж за аналогічний період минулого року. Загальна кількість нещасних випадків, пов’язаних із виробництвом, збільшилася на підприємствах харчової і металургійної промисловості, автомобільного транспорту та машинобудування. Найбільш травмонебезпечною галуззю в області є соціально-культурна сфера, де сталося 13 нещасних випадків», – повідомила Ірина Павленко.

Фахівець зауважила, що основною причиною травмування працівників є відсутність на підприємствах дієвої системи управління охороною праці, що призводить до невиконання вимог інструкцій з охорони праці та невиконання посадових обов’язків як посадовими особами підприємств, так і самими працівниками.

«Аналіз матеріалів розслідувань нещасних випадків зі смертельним наслідком свідчить, що другий рік поспіль в області відзначається високий рівень настання раптової смерті працівників на робочому місці через незадовільний стан здоров’я. Очевидно, що питання актуальне і потребує для вирішення особливої уваги суб’єктів господарювання», – відзначила Ірина Павленко.

Головний державний інспектор відділу нагляду на виробництві і на об’єктах підвищеної небезпеки Управління Держпраці у Черкаській області Олексій Протасов поінформував присутніх про стан травматизму при використанні газу в побуті та виконання Комплексних заходів профілактики та зниження рівня травматизму при використанні газу в побуті в області, в місті Сміла та у Смілянському районі за І півріччя 2019 року.

За словами фахівця Управління, самовільне влаштування газових приладів з порушенням діючих норм та правил, самовільне втручання в систему повітрообміну, зокрема, встановлення герметичних пластикових вікон і дверей без додаткового вентиляційного каналу, встановлення газових водонагрівачів у приміщеннях, які не відповідають вимогам документації з їх монтажу та експлуатації заводів-виробників зазначеного обладнання, зокрема, у ванних кімнатах, є основними причинами настання аварій, пов’язаних з використанням газу в побуті.

Завідувач сектору з питань експертизи умов праці Управління Держпраці у Черкаській області Олена Нікітенко поінформувала учасників засідання про стан роботи з проведення атестації робочих місць за умовами праці на підприємствах, в установах та організаціях області. Як відзначила фахівець, протягом 2019 року головні державні інспектори сектору взяли участь у 196 планових перевірках, провели 349 превентивних заходів для представників підприємств, 597 разів надали методичну допомогу підприємствам щодо якісного проведення атестації робочих місць за умовами праці.

«За 8 місяців поточного року фахівці сектору розглянули 154 звернення підприємств, установ та організацій щодо атестації робочих місць за умовами праці на відповідність їх нормативно-правових актів та 421 звернення підприємств щодо правильності застосування Списків №1 і №2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, зайнятість в яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах та надання працівникам пільг і компенсацій за роботу із шкідливими умовами праці», – повідомила Олена Нікітенко.

Фахівець Управління запропонувала рекомендувати райдержадміністраціям та міськвиконкомам здійснити аналіз справ щодо умов праці, пільгового пенсійного забезпечення та соціального захисту працівників, зайнятих на роботах зі шкідливими та важкими умовами праці.

Про стан організації і проведення профілактичних медичних оглядів працівників, зайнятих на важких роботах, роботах із шкідливими та важкими умовами праці та стан професійної захворюваності на підприємствах Тальнівського району доповіла головний державний інспектор Управління Держпраці у Черкаській області Руслана Зубрицька.

Фахівець Управління запропонувала рекомендувати головним лікарям лікувальних установ забезпечити контроль за своєчасним встановленням ранніх ознак професійного захворювання працівника та забезпечити контроль за наданням рекомендацій роботодавцю щодо працевлаштування працівника. Профпатологи повинні звернути належну увагу на своєчасне встановлення ранніх ознак професійного захворювання, постановку на диспансерний облік та призначення профілактичного лікування хворим з початковими ознаками профзахворювань.

До виступів також запрошувалися посадові особи управління з питань надзвичайних ситуацій, управління цивільного захисту населення Черкаської ОДА та інших адміністративних і контролюючих органів.