gov.ua Державні сайти України
Пошук

Суд підтримав позицію Управління Держпраці у Миколаївській області щодо неправомірності застосування цивільно-правових договорів на прибирання прибудинкової території

30 вересня 2019

За результатами інспекційного відвідування Управлінням Держпраці у Миколаївській області на ТОВ «Николаевдомсервис» встановлено допуск до роботи 8 працівників без належного оформлення трудових відносин. У травні 2019 року уповноваженою особою Управління Держпраці у Миколаївській області на Товариство винесено постанову про накладання штрафу підставі абз. 2 ч.2 ст.265 КЗпП України в сумі 1 001 520 гривень.

Не погоджуючись з результатами заходу контролю та постановою про накладення штрафу, ТОВ «Николаевдомсервис» звернулось до Миколаївського окружного адміністративного суду з позовом до Управління Держпраці у Миколаївській області.

У своїх доводах позивач зазначав, що всі цивільно-правові договори з фізичними особами щодо  надання послуг (виконання роботи) з прибирання контейнерних майданчиків, тротуарів, зняття рекламних оголошень зі стовпів, фасадів, будинків укладені на 6 місяців. Документи відповідають вимогам Цивільного Кодексу України. У договорах не вказуються посади, а вказуються найменування послуг, виконавці не підпорядковуються правилам внутрішнього трудового розпорядку, оплачуються не процес роботи, а її результат.

Контраргументом відповідача  стали  данні аналізу норм трудового, цивільно-правового законодавства, умов укладених договорів між Товариством та фізичними особами. З аналізу норм чинного законодавства вбачається, що трудовий договір – це угода щодо здійснення і забезпечення трудової функції. За трудовим договором працівник зобов`язаний виконувати не якусь індивідуально-визначену роботу, а роботу з визначеної однієї або кількох професій, спеціальностей, посади відповідної кваліфікації, виконувати визначену трудову функцію в діяльності підприємства. Після закінчення виконання визначеного завдання трудова діяльність не припиняється. Предметом трудового договору є власне праця працівника в процесі виробництва, тоді як предметом договору цивільно-правового характеру є виконання його стороною певного визначеного обсягу робіт. Водночас, предметом укладених договорів позивача з фізичними особами є процес праці, а не її кінцевий результат. Фізичні особи повинні були виконувати систематично певні трудові функції на підприємстві відповідно до визначеного виду виконуваної роботи, у встановлений строк. В укладених договорах не визначається обсяг виконуваної роботи, а обумовлюється у вигляді зобов`язання виконувати роботи (надавати послуги). Крім того, як вбачається зі змісту трудових угод, працівники самостійно не організовували роботу, виконували її не на власний ризик та розсуд, а підпорядковувалися відповідним посадовим особам.

У процесі судового розгляду була висвітлена правова позиція Верховного Суду під час винесення рішень в аналогічних справах.

Суд підтримав позицію Управління Держпраці у Миколаївській області на предмет того, що укладені цивільно-правові договори містять ознаки трудового договору та укладені для замаскування дійсних відносин між сторонами.

ТОВ «Николаевдомсервис» судом відмовлено у задоволенні позову до Управління Держпраці у Миколаївській області.