gov.ua Державні сайти України
Пошук

Роботодавці Херсонщини дізналися про особливості та підстави проведення інспекційних відвідувань відповідно до нового Порядку

30 вересня 2019

У Херсонському міському центрі зайнятості за участі заступника начальника управління-начальника відділу з питань дотримання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів Управління з питань праці Лесі Олішевко, відбувся семінар для роботодавців м. Херсона.

Під час заходу фахівець акцентувала присутнім на необхідності належного оформлення трудових відносин із найманими працівниками, на перевагах легальної зайнятості як для працівників, так і роботодавців, а також на відповідальності за використання праці неоформлених працівників.

Зокрема, посадовець ознайомила суб’єктів господарювання із основними положеннями Порядку здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21 серпня 2019 року № 823 (опубліковано в Урядовому кур’єрі 30.08.2019 року, випуск №165), наголосила на особливостях та підставах проведення інспекційних відвідувань та невиїзних інспектувань інспекторами праці. Роз’яснила права та обов’язки роботодавців під час проведення таких відвідувань.

Леся Олішевко повідомила про зміни, які стосуються відповідальності за порушення вимог трудового законодавства. Так, в порядку здійснення державного контролю за дотриманням законодавства про працю є норма щодо незастосування штрафів до роботодавців в разі виконання припису у встановлений в ньому строк.

У той же час, це правило не працюватиме у разі використання праці неоформлених працівників – заходи до притягнення об’єкта відвідування та його посадових осіб до відповідальності у такому випадку будуть прийматися одночасно із внесенням припису незалежно від факту усунення виявлених порушень в ході інспекційного відвідування або невиїзного інспектування.

По завершенню посадовець зазначила: «Боротьба за істотне скорочення й обмеження нелегальної зайнятості – одне із пріоритетних направлень державної політики на ринку праці в Україні й безпосередньо роботи ГУ Держпраці у Херсонській області. Суспільство має усвідомити, що легалізація заробітної плати – це гідне забезпечення майбутнього кожного з нас! І вирішувати цю проблему треба спільними зусиллями – як державі, так і самим працівникам!».