gov.ua Державні сайти України
Пошук

У Сумах фахівці Держпраці провели семінари для роботодавців з питань трудового законодавства

30 вересня 2019

Учасники заходів, що пройшли на базі Сумської Торгової промислової палати та Сумського міського центру зайнятості, обговорили, зокрема, порядок прийняття на роботу працівників, основні ознаки трудових відносин та вимоги чинного законодавства про працю стосовно неповнолітніх працівників. Зважаючи на обов’язок роботодавців забезпечувати реалізацію трудових прав найманих працівників, а також на встановлену державою відповідальність за їх порушення, сумські підприємці, які взяли участь у зустрічах, скористалися можливістю вирішити проблемні питання  та отримати поради інспекторів праці.

Враховуючи актуальність процесу легалізації праці в Україні, фахівцями Управління Держпраці у Сумській області здійснюється активна інформаційно-роз’яснювальна робота серед суб’єктів господарювання, які використовують найману працю, а також працівників підприємств. Проведені заходи спрямовані на сприяння усвідомленню роботодавцями того, що наймаючи людину на роботу, вони беруть на себе відповідальність за її здоров’я та життя. Гідні умови та оплата праці, право на оплачувану відпустку, відповідні компенсації та доплати, цінність кожного працівника у системі функціонування підприємства – значні мотивації для людини працювати ефективніше, бути зацікавленим у перспективі розвитку організації.

Учасників семінарів також цікавили особливості оформлення трудових відносин з неповнолітніми працівника, проходження студентами виробничого навчання та виробничої практики.

Інспектори праці Управління Держпраці у Сумській області Ольга Підопригора та Юлія Тимченко звернули увагу на те, що, говорячи про вік працівників, зокрема молодших 16 років, необхідно враховувати Закон України Про охорону дитинства, який встановлює пріоритетним завданням держави – збереження здоров’я молоді. Із огляду на вимоги як законодавства про працю, так і про охорону дитинства, у трудових правах особи молодше 18 років прирівнюється до повнолітніх громадян, з урахуванням певних пільг і переваг.

Фахівці Держпраці зауважили на обов’язковості укладення з неповнолітньою особою трудового договору в письмовій формі. До речі, випробувальний термін для таких працівників під час прийому на роботу не встановлюється, відповідно до статті 26 Кодексу законів про працю України (далі – КЗпПУ).

Посадовців підприємств цікавило питання надання щорічної відпустки особам молодше 18 років. Вона має складати 31 календарний день, згідно статті 75 КЗпПУ, зазначили інспектори праці. Також неповнолітнім відпустка надається у зручний для них час. На ряду з цим забороняється ненадання таким особам щорічних відпусток повної тривалості протягом робочого року.

До участі у зустрічах з інспекторами праці Управління Держпраці у Сумській області долучилися представники дошкільних навчальних закладів, центрів позашкільної освіти, музеїв, медичних установ, заводів та виробничих підприємств, будівельних компаній тощо.