gov.ua Державні сайти України
Пошук

Буковина: про новації у здійсненні державного нагляду за дотриманням трудового законодавства для інспекторів праці органів місцевого самоврядування

26 вересня 2019

Управлінням Держпраці у Чернівецькій області організовано семінар-навчання для інспекторів праці органів місцевого самоврядування регіону.

Семінар-навчання організовано у зв’язку з останніми правовими новаціями, а саме набранням чинності Постанови Кабінету Міністрів України від 21.09.2019 року за №823 – «Деякі питання здійснення державного нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю».

Зокрема, цим документом затверджено нові Порядок здійснення державного контролю  за додержанням законодавства про працю та Порядок  здійснення державного нагляду за додержанням законодавства про працю.

У ході роботи також детально обговорено внесення змін до Порядку накладення штрафів за порушення законодавства про працю та зайнятість населення, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 17.08.2013 року за №509.

Участь у семінарі взяли заступник начальника Управління Держпраці у Чернівецькій області Галина Кушнір та начальник відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів Юрій Пуріч.

До участі також було запрошено  начальника управління – начальника відділу виконання бюджету та бюджетно – фінансової звітності фінансово – економічного управління Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області Майю Філіпець та заступника начальника відділу контрольно – перевірочної роботи юридичних осіб управління податків і зборів з фізичних осіб Головного управління Державної податкової служби у Чернівецькій області Оксану Шинкар.

Посадовці територіального органу Державної служби України з питань праці детально роз’яснили представникам об’єднаних територіальних громад Буковини щодо підстав проведення інспекційних відвідувань; щодо організації та проведення інспекційних відвідувань та невиїзних інспектувань, виокремивши, зокрема, проведення заходів контролю з питань незадекларованої зайнятості.

Під час семінару учасникам наголошено на тому, що відповідальність для суб’єктів господарювання  за порушення норм чинного законодавства про працю продовжує залишатися  значною. Зокрема, у частині накладення штрафних фінансових санкцій. Тому роботодавцям слід пам’ятати, що  за використання нелегальної праці, відповідно до статті 265 Кодексу законів про працю України – «Відповідальність за порушення законодавства про працю» – передбачено штраф у тридцятикратному розмірі мінімальної заробітної плати за кожного не задекларованого працівника.

Довідково: інспекторами праці органів місцевого самоврядування Буковини на підставі пункту 33 Постанови Кабінету Міністрів України від 26.04.2017 року за №295 – «Деякі питання реалізації статті 259 Кодексу законів про працю України та статті 34 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»», проводяться відвідування суб’єктів господарювання.

Відвідування роботодавців проводяться з метою інформування щодо найбільш ефективних способів дотримання законодавства про працю. За півроку 2019-го інспектори праці об’єднаних територіальних громад провели 223 таких відвідувань.

Також інспектори праці з початку року здійснили 29 інспекційних відвідувань з питань дотримання законодавства про працю.

За результатами проведеної роботи, з найманими працівниками роботодавці уклали  267 трудових угод.

Загалом на Буковині в органах місцевого самоврядування працюють 28 інспекторів праці.