gov.ua Державні сайти України
Пошук

Хмельниччина: на порядку денному – охорона праці під час організації та виконання робіт в діючих електроустановках

26 вересня 2019

Фахівцями відділу нагляду в машинобудуванні та енергетиці на базі ПП «ЕЛ-ПРОФ» проведено семінар щодо дотримання вимог законодавчих та нормативно-правових актів з охорони праці під час організації та виконання робіт в діючих електроустановках.

Головний державний інспектор відділу нагляду в машинобудуванні та енергетиці Дмитро Ф’ют під час теоретичної частини семінару роз’яснив електротехнічному персоналу про дотримання організаційних і технічних заходів безпечного виконання робіт в діючих електроустановках. Зокрема, організаційними заходами, якими досягається безпека робіт в електроустановках, є: затвердження переліку робіт, що виконуються за нарядами, розпорядженнями і в порядку поточної експлуатації; призначення осіб, відповідальних за безпечне проведення робіт; оформлення робіт нарядом, розпорядженням або затвердженням переліку робіт, що виконуються в порядку поточної експлуатації; підготовка робочих місць; допуск до роботи; нагляд під час виконання робіт; переведення на інше робоче місце; оформлення перерв в роботі та її закінчення.

Звернув увагу на обов’язки осіб, що відповідають за безпечне проведення робіт. Працівник, який видає наряд, розпорядження, встановлює можливість безпечного виконання роботи. Він відповідає за достатність і правильність зазначених у наряді заходів безпеки, за якісний і кількісний склад бригади і призначення працівників, відповідальних за безпечне виконання робіт, а також за відповідність груп з електробезпеки працівників, які зазначені в наряді, роботі, що виконується.

Працівник, який дає дозвіл на підготовку робочих місць і на допуск, несе відповідальність за достатність передбачених для безпечного виконання робіт заходів по вимкненню та заземленню устаткування і можливість їх здійснення, а також за координацію часу і місця роботи бригад, що допускаються. Працівник, який готує робоче місце, відповідає за правильне виконання заходів щодо підготовки робочого місця, вказаних у наряді, а також тих, що вимагаються умовами роботи (встановлення замків, плакатів, огорож).

Також під час інформаційного заходу порушено питання організації безпечного виконання робіт на комутаційних апаратах в електромережах, виконання робіт в електроустановках із застосуванням автомобілів, вантажопідіймальних машин, механізмів та драбин. Наголошено на загальних вимогах під час роботи з ручним електрифікованим інструментом, вимогах до електрозахисних засобів захисту та порядку їх застосування.

За результатами семінару прийнято рішення посилити контроль за станом охорони праці та трудовою дисципліною; забезпечити дотримання виконання працівниками підприємства вимог законодавчих та нормативно-правових актів з охорони праці під час організації та виконання робіт в діючих електроустановках.