gov.ua Державні сайти України
Пошук

Миколаївщина: у прямому ефірі програми «Радіодень» про недопущення нещасних випадків під час виконання газонебезпечних робіт

26 вересня 2019

У прямому ефірі Українського радіо: Миколаїв ведуча Анжеліка Топчій та гості студії посадові особи Управління Держпраці у Миколаївській області Василь Бєляєв та Юлія Пономарьова обговорили вимоги охорони та гігієни праці працівників, які зайняті виконанням газонебезпечних робіт.

Зазначимо, що у місті Миколаєві відбувається широкомасштабна кампанія по заміні водопровідно-каналізаційних мереж. Тож, тема випуску мала зацікавити не лише виконавців робіт, а й пересічних громадян, які мають активну громадянську позицію та щодня спостерігають за етапами просування робіт.

Слухачі дізналися про фактори виробничої небезпеки, які підстерігають працівників  під час роботи у колодязях, замкненому просторі, дані зареєстрованих нещасних випадків, пов’язаних з проведенням газонебезпечних робіт у 2018 році.

Посадові особи пояснили вимоги безпечного виконання робіт в загазованому середовищі, які зафіксовані у нормативно-правових актах з питань охорони, гігієни праці та які стоять на сторожі життя та здоров`я працівників.

Зокрема, до проведення газонебезпечних робіт можуть залучатись лише особи віком старше 18 років, які пройшли спеціальне навчання та перевірку знань з питань охорони праці, не мають протипоказань за станом здоров’я щодо виконання таких робіт, вміють визначати виробничі небезпечні фактори, знають, що необхідно робити аби їх зменшити або уникнути.

Газонебезпечні роботи відносяться до робіт підвищеної небезпеки.

Виконання  робіт підвищеної небезпеки передбачає два етапи:

– підготовка об’єкта до проведення роботи;

– безпосереднє проведення роботи.

Газонебезпечні роботи здійснюються за нарядом–допуском.

Особи, що підписали наряд-допуск, несуть відповідальність за правильність і повноту розроблених заходів з підготовки та проведення газонебезпечних робіт, зазначених у наряді-допуску, а також за достатню кваліфікацію осіб, включених у наряд-допуск у якості керівників і виконавців газонебезпечних робіт.

Перед спуском у колодязь працівники, використовуючи газоаналізатор, здійснюються контрольні заміри внутрішнього середовища місця проведення робіт. Спуск у колодязь працівника здійснюється лише в спецодязі та взутті, з використанням запобіжних поясів. Члени бригади розуміють свою відповідальність за збереження життя та здоров`я один одного,  мають знання  та навички надання домедичної допомоги потерпілому.

Докладніше дізнавайтесь у відеоматеріалі