gov.ua Державні сайти України
Пошук

Чернівецька область: суб’єктам господарювання акцентовано на належному оформленні трудових відносин з найманими працівниками

25 вересня 2019

Перший заступник начальника Управління Держпраці у Чернівецькій області Іван Гордей та начальник відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів Юрій Пуріч взяли участь у розширеній робочій нараді за участі суб’єктів господарювання Кіцманського району.

На заході також були присутні очільник районної державної адміністрації Юрій Косар, заступник голови Галина Мельничук та керівник апарату Надія Попович.

На зустрічі обговорювалося питання дотримання трудового законодавства, зокрема щодо належного оформлення трудових відносин між роботодавцями та найманими працівниками.

Представники територіального органу Державної служби України з питань праці акцентували на необхідності дотримання усіх соціальних та трудових прав працівників й підкреслили, що запорукою цьому можуть стати лише офіційні трудові відносини.

«Належним чином оформлені трудові відносини можуть вважатися лише тоді, коли роботодавець уклав з працівником трудовий договір, офіційно повідомив про його працевлаштування територіальний підрозділ Державної податкової служби, офіційно і в повному розмірі виплачує заробітну плату, сплачує за працівника єдиний соціальний внесок, – підкреслив у виступі заступник керівника територіального органу Державної служби України з питань праці. – Управління Держпраці у Чернівецькій області наголошує:  згідно зі статтею 24 Кодексу законів про працю України – «Укладення трудового договору», роботодавець не вправі допустити до роботи працівника без укладення  з ним  трудового договору та відповідного повідомлення про факт працевлаштування територіального органу Державної податкової служби. Допуск працівника до роботи без належного оформлення  – грубе порушення законодавства про працю, що тягне за собою накладення на роботодавця фінансової, адміністративної, а в окремих випадках  кримінальної відповідальності».

У свою чергу начальник відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів Юрій Пуріч повідомив присутнім про те, що головними державними інспекторами праці відомства з початку року виявлено в області  172 працівників, допущених роботодавцями до роботи без належного оформлення трудових відносин.

Водночас, підкреслив Юрій Пуріч, на виконання розпорядження Кабінету Міністрів України за №649-р «Про заходи, спрямовані на детінізацію у сфері зайнятості населення», територіальним підрозділом Державної служби України з питань праці, спільно з представниками  Державної податкової служби у Чернівецькій області, Головного управління Пенсійного фонду України, іншими органами  виконавчої влади за участі представників органів місцевого самоврядування в регіоні проведено масштабні комплексні заходи.

За півроку проведено 245 заходів, під час яких виявлено 298 працівників, котрі були допущені до роботи без належного оформлення,  а саме без оформлення трудових договорів, або на підставі цивільно-правових угод. У рамках проведення даних заходів легалізовано працю 450 осіб.

«У першому півріччі 2019 року за результатами роботи Держпраці між роботодавцями та працівниками в області укладено 2260 угод. Трудові угоди укладено за результатами інспекційної, інформаційно – роз’яснювальної роботи інспекторів Держпраці та інспекторів праці органів місцевого самоврядування», – підкреслив фахівець Управління.

У ході робочої наради представники Держпраці надали вичерпні відповіді на всі поставлені запитання.