gov.ua Державні сайти України
Пошук

Представникам органів місцевого самоврядування Волині роз’яснено особливості здійснення контролю за додержанням законодавства про працю

25 вересня 2019

На Волині проведено практикум для представників органів місцевого самоврядування на тему: «Особливості здійснення контролю за додержанням законодавства про працю для міст обласного значення та об’єднаних територіальних громад, які здійснюють, або планують здійснювати контроль за працею».

Захід проведено посадовими особами Управління Держпраці у Волинській області спільно з Волинським регіональним відділенням Асоціації міст України для представників органів місцевого самоврядування та інспекторів з праці об’єднаних територіальних громад.

Мар’яна Конончук, в.о. виконавчого директора Волинського регіонального відділення Асоціації міст України наголосила присутнім на важливості організації такого заходу та закликала присутніх до співпраці.

Перший заступник начальника Управління Держпраці у Волинській області Юрій Бондарчук зазначив, що на сьогоднішній день 28 ОТГ прийняли рішення створити структурні підрозділи, або ж покласти виконання обов’язків інспекторів праці на посадових осіб уже створених підрозділів. Тому згідно з новим Порядком здійснення контролю за додержанням законодавства про працю та відновленням права органів місцевого самоврядування здійснювати відповідний контроль, інспектори праці ОТГ під час практикуму ознайомляться з нововведеннями у роботі.

Сергій Соколов, завідувач сектору юридичного забезпечення Управління, зупинився на практичних аспектах роботи, зокрема на нових підставах проведення інспекційних відвідувань, які були в законодавстві, однак не були відображені у попередньому порядку. Зауважив, що відбулися певні зміни до підстав і процедури накладення штрафів, проте відмітив, що для інспектора праці кардинальних змін не внесено.

Детально про організацію та проведення інспекційних відвідувань та невиїзних інспектувань розповів Станіслав Мельник, начальник відділу додержання законодавства про працю Управління. Також зупинився на підставах проведення інспекційних відвідувань, котрі стосуються праці неоформлених працівників.

Також участь у роботі заходу взяли Василь Гром, заслужений економіст України, експерт Асоціації міст України з питань бюджету, та Валентин Малиновський, професор політології Східноєвропейського національного університету та експерт Асоціації з правових питань, які зауважили на важливості роботи інспекторів праці та відмітили, що децентралізація дає нові можливості, яких раніше не було.

Присутні обмінювалися думками та отримували відповіді на поставлені питання. Під кінець заходу Сергію Соколову, завідувачу сектору юридичного забезпечення, вручено подяку Управління соціального захисту населення виконавчого комітету Володимир-Волинської міської ради за тривалу співпрацю, надання консультацій та допомогу з юридичних питань.