gov.ua Державні сайти України
Пошук

Фахівці полтавського Управління провели низку заходів для керівників та посадових осіб ПрАТ “Кременчуцький колісний завод”

23 вересня 2019

За допомогою головних державних інспекторів відділу нагляду в будівництві, котлонагляді на транспорті та зв’язку Ігоря Болука та Віктора Гладенького працівники ПрАТ “Кременчуцький колісний завод” опрацювали дотримання вимог з охорони праці під час виконання робіт з обладнанням, яке працює під тиском, зокрема балонів, та забезпечення вимог чинного законодавства під час експлуатації вантажопідіймальних кранів, встановлених на відкритих майданчиках (площадках), зокрема для виконання будівельних робіт.

Перш за все, присутнім на зібранні керівникам та посадовим особам підприємства повідомили про те, що в І півріччі 2019 року в Україні зареєстровано 1943 (з них 207 – смертельно) потерпілих від нещасних випадків на виробництві.

– Основними причинами травматизму визнають невиконання посадових обов’язків керівниками, недотримання вимог інструкцій з питань охорони праці виконавцями робіт, відсутність або недосконалість системи управління охороною праці, – зазначили фахівці. – Іншими словами, виробничий травматизм є наслідком недоліків і упущень у роботі керівників структурних підрозділів підприємств та спеціалістів з охорони праці, а по друге – самих працівників. Тому для уникнення нещасних випадків на виробництві всім учасникам процесу необхідно виконувати основні вимоги та правила з безпеки праці.

Практика засвідчує, що запобігання виробничому травматизму, як явищу, не може бути забезпечено реалізацією якогось одного, навіть дуже ефективного заходу. Для цього необхідно використовувати можливості комплексного підходу, а саме: техніки і технології виробництва, системи організації і управління виробництвом, психології праці, чинної законодавчої бази з охорони праці. Зниження рівня травматизму, запобігання трагедіям на виробництві можна досягти тільки спільними зусиллями зацікавлених сторін, а саме: роботодавців, профспілок і працівників.

По завершенню семінару-наради було вирішено прийняти до відома інформацію, доведену головним державним інспектором відділу нагляду в будівництві, котлонагляді на транспорті та зв’язку і посилити контроль за дотриманням “Вимог з охорони праці під час виконання робіт з обладнанням, яке працює під тиском в тому числі балонів”, “Правил охорони праці під час експлуатації вантажопідіймальних кранів, підіймальних пристроїв і відповідного обладнання” та інших нормативно-правових актів та інструкцій з охорони праці.