gov.ua Державні сайти України
Пошук

Суд визнав правомірними дії полтавського Управління щодо перевізника-порушника

23 вересня 2019

Полтавський окружний адміністративний суд визнав правомірними дії Управління Держпраці у Полтавській області і відмовив у задоволенні позову ТОВ «Люкс-Полтава 2009» про скасування припису та постанов.

На виконання розпорядження Кабінету Міністрів України «Про заходи, спрямовані на детінізацію відносин і зайнятості населення» головні державні інспектори полтавського Управління Держпраці спільно з працівниками Управління захисту економіки в Полтавській області Департаменту захисту економіки Національної поліції України проводили перевірку перевізників, котрі здійснюють пасажирські перевезення в місті Полтава та Полтавській області.

Зі змісту акту інспекційного відвідування, на зупинці громадського транспорту «Південний вокзал» інспекторами був зупинений транспортний засіб марки «Богдан» (маршрут №51 «Південний вокзал – Алмазний – Половки – Південний вокзал») , який обслуговується ТОВ «Люкс-Полтава 2009». Після висадки пасажирів в салоні автобуса знаходились водій К. та кондуктор М. Під час дослідження  документів, наданих товариством на інспектування, було встановлено, що трудові відносини між товариством і громадянином К, оформлені відповідно до вимог чинного законодавства. Водночас, не встановлено відомостей, які б підтверджували фактичне оформлення трудових відносин з громадянкою М.

Зокрема, у акті інспектування є посилання на усні пояснення самої працівниці, яка вказала, що перебуває на маршруті з 7:00 і її робоча зміна триватиме до 14:00. Таким чином, по суті було встановлено режим роботи, який підпадає під дію правил внутрішнього трудового розпорядку та графіку роботи товариства. Тож, характер та зміст виконуваних останньою на користь товариства робіт свідчать саме про трудові, а не цивільно-правові відносини між ними.

Відтак, інспекторами праці зроблено висновок про порушення ТОВ «Люкс-Полтава 2009» частини третьої статті 24 КЗпП України щодо допущення працівника до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу та частин першої, другої статті 115 КЗпП, частини першої статті 24 Закону України «Про оплату праці» щодо строків виплати заробітної плати.

Відповідно Управлінням Держпраці у Полтавській області прийнято постанову про накладення штрафів у розмірі 4 173 гривень та 125 190 гривень, складено припис про усунення виявлених порушень законодавства про працю, яким приписано товариству їх усунути.

Позивач, не погодившись із прийнятими приписом та постановами, вирішив оскаржувати їх до суду.

Заслухавши у відкритому судовому засіданні доводи представників сторін і дослідивши матеріали справи, суд погодився з правильністю висновків інспекторів праці, визнав обґрунтованими складення управлінням припису про усунення виявлених порушень та накладення штрафу.