gov.ua Державні сайти України
Пошук

Черкащина: про стан виробничого травматизму, промислової безпеки та охорони праці на засіданні у Звенигородській РДА

19 вересня 2019

Головні державні інспектори Управління Держпраці у Черкаській області 18 вересня 2019 року взяли участь у засіданні ради з питань безпечної життєдіяльності населення Звенигородської райдержадміністрації. Ключові питання засідання: стан виробничого травматизму в області та в Звенигородському районі за І півріччя 2019 року, проведення атестації робочих місць за умовами праці тощо.

За статистикою, у Черкаській області упродовж січня ‑ червня 2019 року на виробництві травмовано 46 працівників.

«Розподіл нещасних випадків за віком потерпілих показує, що 87% нещасних випадків припадають на працівників віком 40-70 років, що мають значний стаж роботи. Причинами травмування працівників незмінно залишаються організаційні, які складають більше ніж 80% від загальної кількості. Це відсутність на підприємствах дієвої системи управління охороною праці, що призводить до невиконання вимог інструкцій з охорони праці та невиконання посадових обов’язків як посадовими особами підприємств, так і самими працівниками», ‑ наголосив Василь Штанько.

Низький рівень контролю з боку відповідальних осіб, зниження у працівника відчуття небезпеки і особистої відповідальності за власну безпеку призводять до негативних наслідків, відзначив фахівець Управління.

Станом на 1 липня 2019 року комісії зі спеціального розслідування нещасного випадку завершили 21 спеціальне розслідування. Аналіз матеріалів розслідувань нещасних випадків зі смертельним наслідком свідчить, що останнім часом в області спостерігається високий рівень настання раптової смерті працівників на робочому місці через незадовільний стан здоров’я. Протягом 2019 року до Управління надійшло 16 таких повідомлень про настання нещасного випадку, тому питання якісного і своєчасного проведення медичних оглядів працівників потребує особливої уваги. На цьому наголосила головний державний інспектор Управління Держпраці у Черкаській області Руслана Зубрицька.

«Однією з можливих причин нещасних випадків на виробництві є порушення Порядку проходження медоглядів або не проходження їх взагалі. Чинним законодавством України чітко визначено категорії працівників, наведено перелік шкідливих і небезпечних факторів виробничого середовища і трудового процесу, а також перелік професій, видів діяльності, виробництв і організацій, співробітники яких підлягають обов’язковому медичному огляду», ‑ наголосила Руслана Зубрицька.

Головний державний інспектор Управління Держпраці у Черкаській області Галина Дяченко поінформувала присутніх про стан роботи з проведення атестації робочих місць за умовами праці на підприємствах, в установах та організаціях Черкаської області.

«Якщо працівник працює в несприятливих умовах, він має право на ряд пільг і компенсацій, передбачених законодавством. Ці пільги призначаються лише за результатами атестації робочих місць за умовами праці. Роботодавцям потрібно своєчасно вирішити це питання, щоб не обмежувати трудові права працівників», ‑ пояснила Галина Дяченко.

Фахівець запропонувала представникам підприємств, установ та організацій Черкащини звертатися до сектору з питань експертизи умов праці Управління Держпраці у Черкаській області для отримання роз’яснень з питань проведення атестації робочих місць за умовами праці на відповідність їх нормативно-правовим актам.