gov.ua Державні сайти України
Пошук

Черкащина: участь Держпраці у роботі тимчасової комісії ОДА з питань погашення заборгованості із виплати зарплати

16 вересня 2019

Начальник відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів Управління Держпраці у Черкаській області Ганна Кучер 16 вересня 2019 року взяла участь у засіданні тимчасової комісії облдержадміністрації з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій ті інших соціальних виплат.

Члени тимчасової комісії ознайомилися зі звітами щодо виконання графіків погашення заборгованості. Тимчасовою комісією розглянуто питання щодо стану погашення заборгованості із заробітної плати працівникам економічно активних підприємств Черкащини.

Згідно з даними Департаменту соціального захисту населення Черкаської ОДА заборгованість по заробітній платі в області, станом на 01.01.2019 становила 42 млн 119 тис. гривень.

«Інспектори праці Управління з початку 2019 року провели 30 інспекційних відвідувань на 21 підприємствах, які порушують встановлені строки виплати заробітної плати працівникам більше як один місяць. На перевірених об’єктах виявлено заборгованість із виплати заробітної плати перед 7171 працівниками (в т.ч. перед 979 звільненими) на загальну суму 82 млн 035 тис. гривень. За результатами заходів контролю внесено 21 приписів», – повідомила у виступі Ганна Кучер.

З метою притягнення керівників підприємств, що порушують строки виплати заробітної плати до відповідальності Дочірнє підприємство «Зета» АТ «Черкаський приладобудівний завод», АТ «Черкаський приладобудівний завод», ДП «Корсунь-Шевченківський гранкар’єр «Сівач», ДП «Черкаський облавтодор» ВАТ «ДАК «Автомобільні дороги України», ПАТ «Христинівський молокозавод» інспекторами праці складено 14 протоколів про адміністративне правопорушення за ч. 1 ст. 41 КУпАП, які передані до суду. Судами винесено 10 постанов про накладення штрафів за ч. 1 ст. 41 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

«Завдяки роботі посадових осіб Управління з початку року 18 економічно активними підприємствами-боржниками повністю або частково погашено 63 млн 832 тис. грн перед 3314 працівниками і станом на 01.09.2019 заборгованість по області становить 22 млн 897 тис. грн», – відзначила Ганна Кучер.

З початку 2019 року відповідно до абзацу 3 частини другої ст. 265 Кодексу законів про працю України (порушення встановлених строків виплати заробітної плати працівникам більше як за один місяць, виплата не в повному обсязі) винесено 31 постанову про накладення штрафу. Станом на 01.09.2019 у добровільному порядку сплачено 12 штрафів на суму 148,9 тис. грн, інші постанови передані для примусового стягнення до органів Державної виконавчої служби.

За ініціативи Управління Держпраці у Черкаській області на засіданні розглянуто матеріали інспекційних відвідувань підприємств, що мають заборгованість з виплати заробітної плати працівникам, і заслухано представників ДП «Зета», ПрАТ «Черкаський приладобудівний завод», АТ «Черкаський приладобудівний завод», ПрАТ «Черкасирибгосп», КП «Придніпровська СУБ», Черкаської та Уманської міських рад.

Члени комісії рекомендували присутнім представникам підприємств, установ, організацій Черкащини розробити графік реструктуризації заборгованості та надати його на погодження.

Начальник відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів Управління Держпраці у Черкаській області Ганна Кучер запропонувала на наступному засіданні комісії заслухати представників ДП Корсунь-Шевченківський гранкар’єр «Сівач», Звірогосподарство Черкаської облспоживспілки, ТОВ «Інвестиційна компанія» та ПАТ «Христинівський молокозавод». Пропозиції представника Управління взято до уваги.