gov.ua Державні сайти України
Пошук

Херсонщина: подолання незадекларованої праці є головним завданням органів виконавчої влади

16 вересня 2019

Важливим напрямом діяльності органів виконавчої влади та місцевого самоврядування є належний захист трудових прав працівників, детінізація заробітної плати та легалізація трудових відносин.

У кінці серпня у Держпраці відбулась робоча зустріч щодо можливостей впливу на роботодавців неформального сектору економіки, під час якої соціальні партнери домовились про співпрацю у напрямі зниження рівня незадекларованої праці у зазначеному секторі.

Так, ФРУ та роботодавці Херсонщини підтримали ініціативу Держпраці з активізації спільної роботи щодо зниження рівня незадекларованої праці у регіоні.  13 вересня 2019 року в облдержадміністрації під головуванням голови обласної державної адміністрації Юрія Гусєва відбулась нарада щодо вирішення проблем подолання нелегальної зайнятості в Херсонській області.

У заході взяли участь: заступник Голови Державної служби України з питань праці Алла Горбатюк, директор департаменту з питань праці Державної служби України з питань праці Ігор Дегнера, представники ГУ Держпраці у Херсонській області, обласної державної адміністрації, ФРУ, Об’єднання організацій роботодавців Херсонщини, обласного центру зайнятості,  ДФС та Нацполіції.

Під час наради розглядалися питання щодо ролі та можливостей Держпраці та інших органів у подоланні незадекларованої праці, негативного впливу незадекларованих трудових відносин на розвиток економіки та бізнесу, ефективності державного контролю та застосування відповідних заходів реагування щодо роботодавців, які використовують незадекларовану працю.

Зокрема, ФРУ презентувала практичний інструментарій з виявлення нелегальних пунктів продажу палива, скрапленого газу – інтерактивну мапу, на якій розташовано такі пункти. Адміністратором цього ресурсу є Нафтогазова Асоціація України. Кожен свідомий громадянин може звернутися до модератора сайту та повідомити про нелегала. Ця інформація є і сигналом для контролюючих органів про необхідність здійснення контрольного заходу з виявлення незадекларованої праці та застосування штрафних санкцій.

Також під час заходу було наголошено на проблемних питаннях, які виникають при здійсненні державного контролю інспекторами праці.

Щоб вивести відносини між роботодавцями та працівниками з «тіні», наприкінці наради учасники визначили необхідність оновлення робочої групи з питань легалізації праці та створення необхідних законодавчих ініціатив, зокрема, поширення повноважень інспекторів праці на роботодавців неформального сектору економіки.

Учасники заходу погодилися, що досягнення результату можливе лише завдяки постійній спільній координації усіх дотичних органів.