gov.ua Державні сайти України
Пошук

Миколаївщина: інспектори праці органів місцевого самоврядування отримали настанови від посадових осіб Держпраці

13 вересня 2019

В Управлінні Держпраці у Миколаївській області відбувся навчання-практикум для інспекторів праці органів місцевого самоврядування щодо здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю.

Звертаючись до присутніх, перший заступник начальника Управління Держпраці у Миколаївській області Яна Скуратовська зазначила, що за час, поки був нечинним Порядок здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю, спостерігалося збільшення кількості фактів використання незадекларованої праці на території області. Наразі перед інспекторами праці стоїть завдання змінити ситуацію. Улітку на Миколаївщині проводилась активна інформаційно-роз’яснювальна робота щодо додержання вимог законодавства про працю, тож наразі є можливість перевірити засвоєні знання суб’єктами господарювання.

Учасникам зауважили, що Порядок здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 21 серпня 2019 №823, врахував вимоги міжнародних Конвенцій, напрацювання Держпраці та соціальних партнерів тощо. Хоча кількість підстав проведення інспекційних відвідувань збільшилась, проте питання, які розглядають інспектори органів місцевого самоврядування під час заходів контролю залишились без змін,  а саме:

  • своєчасної та у повному обсязі оплати праці;
  • дотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці,
  • оформлення трудових відносин.

З інспекторами праці органів місцевого самоврядування проаналізовано зміни, які зазнав Порядок здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю, розібрано ситуації, які можуть виникнути при реалізації заходів контролю, та визначено порядок дій інспекторів праці.

Наприкінці навчання присутні отримали настанови щодо організації роботи та побажання натхнення на працю.

Додатково: повноваження інспектора праці мають 12 посадових осіб органів місцевого самоврядування Миколаївщині. Перевірити інформацію про службові посвідчення інспекторів праці органів місцевого самоврядування можна за посиланням.