gov.ua Державні сайти України
Пошук

Миколаївщина: встановлення зв’язку захворювання з умовами праці та профілактика виникнення хронічних професійних захворювань

13 вересня 2019

Про профзахворювання, які зареєстровані на території Миколаївської області, причини їх виникнення та до кого звертатися у разі підозри на профзахворювання дізналися  слухачі радіохвилі 92 FM (м. Миколаїв) та 5,9 FM (м. Первомайск).

Про це та багато іншого у прямому ефірі передачі «Радіодень» розповіла головний державний інспектор відділу з питань гігієни праці Управління Держпраці у Миколаївській області Леся Бугас.

Посадовець пояснила, що встановлених термінів для виникнення профзахворювання не існує. Крім того, людина, яка працює в умовах дії шкідливих та небезпечних  виробничих факторів та яка дотримується вимог охорони, гігієни праці та веде правильний спосіб життя, взагалі може не захворіти. З метою запобігання виникнення профзахворювань на підприємстві мають додержуватися періодичності проведення профілактичних медичних оглядів, запроваджуватися принциповий підхід щодо дотримання вимог застосування засобів індивідуального захисту тощо.

Не всі операції технологічного процесу можна автоматизувати, а дії шкідливих виробничих факторів усунути.

У разі погіршення самопочуття працівників у проміжках часу між медоглядами, пов’язаними на їх думку з умовами праці,  не варто забувати про право працівника на ініціювання позачергового медичного огляду.

У випадку, коли комісія лікувально-профілактичного закладу запідозрила в працівника хронічне професійне захворювання, хворого направляють на консультацію до профпатолога.

Про відповіді на питання ведучої Анжеліки Топчій про  установи, яким надано право встановлювати зв’язок захворювання з умовами праці та документи, які надають територіальні органи Держпраці з цією метою дізнавайтесь у відеоматеріалі.

Додатково: «Радіодень» – спільний спецпроект «UA:Українського радіо Миколаїв» та телеканалу «Миколаїв», який одночасно транслюється на трьох різних платформах, зокрема радіо, телебаченні та у соціальній мережі Facebook.