gov.ua Державні сайти України
Пошук

Рівненщина: виховну годину з учнями будівельно-технологічного коледжу присвятили трудовим правам неповнолітніх

12 вересня 2019

Тематичну виховну годину організували в Костопільському будівельно-технологічному коледжі для учнів першого курсу. Про трудове законодавство їм розповів головний державний інспектор сектору з питань державного нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю Управління Держпраці у Рівненській області Юрій Савчук.

Фахівець роз’яснив майбутнім працівникам вимоги законодавства про працю неповнолітніх та наголосив на перевагах легальної праці.

Деякі  учні вже зараз намагаються розпочати трудову діяльність, тому правові консультації фахівця для них були дуже доречними.

Головне про працю неповнолітніх

Неповнолітні мають рівне з іншими громадянами право на працю.

Неповнолітні, тобто особи, що не досягли вісімнадцяти років, у трудових правовідносинах прирівнюються у правах до повнолітніх. Разом з тим, в галузі охорони праці, робочого часу, відпусток та деяких інших умов праці неповнолітні користуються пільгами, встановленими законодавством України.

Вік, з якого допускається прийняття  на роботу неповнолітніх:

За загальним правилом прийняття на роботу осіб молодших 16 років не допускається.

Як виняток, за згодою одного із батьків або особи, що його замінює, можуть прийматися на роботу особи, які досягли 15 років.

Для виконання легкої роботи, що не завдає шкоди здоров’ю і не порушує процесу навчання, у вільний від навчання час допускається прийняття на роботу учнів загальноосвітніх шкіл, професійно-технічних і середніх спеціальних навчальних закладів, що досягли 14-річного віку за згодою одного з батьків або особи, що його замінює.

Тривалість робочого часу неповнолітніх:
– для працівників віком від 16 до 18 років тривалість робочого часу – 36 годин на тиждень;
– для осіб віком від 15 до 16 років – 24 години на тиждень;
– учнів віком від 14 до 15 років, які працюють в період канікул – 24 години на тиждень

Не допускається робота неповнолітніх у нічний час. Нічним вважається час з 10 години вечора до 6 години ранку.