gov.ua Державні сайти України
Пошук

На Миколаївщині визначили заходи взаємодії, які дозволять ефективно впливати на додержання трудових прав дітей

11 вересня 2019

У Миколаєві відбувся короткостроковий семінар «Пріоритетні напрями роботи служб у справах дітей щодо захисту прав дітей» для посадових осіб служб у справах дітей райдержадміністрацій, міських (міст обласного значення) рад, сільських, селищних, міських рад об’єднаних територіальних громад.

Спікером на заході була заступник начальника відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів Управління Держпраці у Миколаївській області Олена Чернова.

Присутнім повідомили про повноваження Держпраці щодо здійснення контролю за додержанням законодавства про працю, охорону праці, користуючись нагодою живого спілкування,  запросили до активної взаємодії щодо викриття роботодавців, які використовують працю неповнолітніх без належного оформлення трудових відносин. Оскільки виконання угоди про співробітництво між Управлінням Держпраці у Миколаївській області та службою у справах дітей Миколаївської обласної державної адміністрації, укладеної у травні 2019 року, має  сприяти запобіганню незаконному використанню дитячої праці.

З власного досвіду спілкування з молоддю, Олена Чернова відзначила низький рівень свідомості щодо ризиків, на які наражають себе неповнолітні погоджуючись працювати за усною домовленістю, відсутність знань про трудові права та встановлені обмеження щодо залучення до виконання роботи осіб віком до 18 років.

Присутні відзначили байдуже ставлення деяких батьків до власних дітей. Наприклад, дорослі не вбачають нічого поганого у літньому підробітку молоді, зокрема під час посадки чи збору врожаю у фермерських господарствах, без оформлення трудового договору. Водночас, вони демонструють скептичне ставлення до додержання вимог чинного законодавства.

Олена Чернова розповіла про налагоджену співпрацю зі закладами освіти щодо поширення знань законодавства про працю серед учнів шкіл, ліцеїв, коледжів. Робота у напрямі підвищення обізнаності молоді у своїх трудових правах активно триває. Вона зауважила, що роботодавці повинні  розуміти свою відповідальність за використання праці дітей та додержувати їх трудові права. Так, діти віком до 14 років  взагалі не повинні допускатися до трудової діяльності. Граничні норми підіймання і переміщення важких речей неповнолітніми мають дотримуватися. Заробітна плата працівникам молодше вісімнадцяти років при скороченій тривалості щоденної роботи виплачуватися в такому ж розмірі, як працівникам при повній тривалості щоденної роботи тощо.

Присутній на семінарі заступник начальника служби у справах дітей Миколаївської облдержадміністрації Олег Гускін запевнив, що служба має широке коло повноважень, інформація про використання праці дітей постійно відстежується. З метою ефективності контролю за додержанням прав дітей, зокрема, трудових, районі служби  надаватимуть необхідну інформацію Держпраці та виноситимуть пропозиції щодо участі інспекторів праці Держпраці у сезонних рейдах серед роботодавців по території області.